Hlavní obsah

Kroměříž zvažuje stavbu nového krytého bazénu místo opravy současného

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vedení kroměřížské radnice zvažuje stavbu nového krytého bazénu místo opravy komplexu v Obvodové ulici. Vzniknout by mohl ve stejné lokalitě na pozemcích města. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Článek

Podle starosty Jaroslava Němce je nynější krytý bazén ve velmi špatném stavu. „Jeho oprava by byla nákladná. Osobně se přikláním k tomu, abychom postavili zcela nový krytý bazén. Nejednalo by se o obrovské akvacentrum, ale atrakce zejména pro děti by v bazénu chybět neměly,“ uvedl Němec.

Bazén v Obvodové ulici byl postaven v takzvané akci Z, což se podobně jako u jiných staveb podle zástupců radnice projevilo mnohdy špatně odvedenou prací. „Když k tomu přidáme opotřebení materiálu a vady související se stářím zařízení, můžeme mluvit o kritickém stavu. Například vana současného bazénu je dokonce v havarijním stavu. Je nutné situaci léta zablokovanou neúspěšným jednáním o pozemcích s plaveckým oddílem urgentně řešit,“ uvedl místostarosta Vratislav Krejčíř.

Stavba nového bazénu by podle vedení radnice nemusela městskou kasu stát výrazně více, než na kolik by přišla rekonstrukce nynějšího krytého bazénu. „V několik desítek let starých budovách se takřka vždy objeví něco, s čím při přípravě opravy nepočítáte. A náklady rostou. Dalším přínosem stavby nového bazénu by bylo to, že bychom jej stavěli za provozu stávajícího krytého bazénu. Nemuseli bychom tak hledat nový bazén pro plavání školáků, sportovců ani veřejnosti,“ doplnil Němec.

Podle místostarosty Karla Holíka je před konečným rozhodnutím nutné vést širší debatu, hlavně s odborníky.

Vedení kroměřížské radnice se pro inspiraci rozhodlo navštívit města, která kryté bazény postavila nedávno. V uplynulých dnech si prohlédlo například bazén v Lounech v Ústeckém kraji. Město tam postavilo bazén zhruba za 220 milionů korun bez DPH, výstavba trvala 19 měsíců.

Reklama

Doporučované