Hlavní obsah

Kroměřížská škola vyráběla sýry pro policii i zdravotníky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská mlékárenská škola vyrobila za koronavirové epidemie 510 litrů čerstvého mléka, 100 kilogramů sýra a 830 kusů svačin.

Článek

V dubnu putovaly její čerstvé a tavené sýry k městské a státní policii, lékařům a sestřičkám z kroměřížské nemocnice, také zdravotnické záchranné službě, hasičům, do léčebny dlouhodobě nemocných i na radnici a do nadace ADRA. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil zástupce hejtmanství Jan Vandík.

„Přemýšleli jsme, jak můžeme podpořit lidi v oborech, které teď nejvíce potřebujeme. A tak jsme se pustili do toho, co umíme nejlépe, do výroby sýrů,“ uvedl ředitel Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži Michal Pospíšil. Škola chtěla původně vyrábět a rozdávat dezinfekční gely, ale kvůli regulaci vstupních surovin to nebylo legálně možné.

Škola své dárky nazvala „motivační svačinky“. Jejich výroba měla také pozitivní vliv na atmosféru ve škole bez studentů. Výroby se chopili nejen školní profesionálové, ale i chemici, biologové, jazykáři, vedení školy a správní zaměstnanci. „Ráda jsem se do výroby sýrů zapojila. Koronaviru jsem se mohla postavit aktivně, a navíc jsem po delší době strávila příjemný čas s přáteli a kolegy ze školy,“ uvedla Iveta Havlíková vyučující chemii.

Škola má nejblíže právě k sýrům a mléčným výrobkům. Navazuje na tradici Zemské mlékařské a sýrařské školy v Kroměříži, která byla založena v roce 1902. Loni se podařilo obnovit spolupráci s francouzskými sýrařskými školami, které stály u zrodu instituce v Kroměříži. Školy pořádají výměnné pobyty, jarní turnus překazila pandemie koronaviru.

„Naši francouzští přátelé jsou bohužel koronavirem zasaženi mnohem více než my v Česku, proto jsme jim také vyrobili roušky. Chtěli jsme jim ukázat, jak se s virem vypořádali Češi,“ uvedl ředitel. Škola vychovává specialisty na potravinářskou chemii a výrobu. Kromě studentů v denní a dálkové formě studia ji navštěvují každý rok desítky účastníků kurzů zaměřených na získání profesní kvalifikace Mlékař a Sýrař.

Reklama

Doporučované