Hlavní obsah

Experti: Krovy a zřícená věž jsou nenávratná ztráta. Klíčové bude, jak požár zasáhl vnitřek

Záběry zevnitř katedrály Notre-Dame poničené požárem.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Samotná konstrukce gotické katedrály patří k těm odolnějším, odborníci mají obavy o vnitřní vybavení pařížské Notre-Dame.

Článek

Požár ve slavné katedrále Notre-Dame už hasiči zneškodnili, nyní začíná sčítání škod. Největší obavy mají odborníci na gotiku ohledně rozsahu poškození vnitřních prostor. Už teď odepsali nesmírně cenné krovy a zřícenou úzkou věž.

Pro historika umění a architektury Pavla Kalinu je už teď jasné, že požár pařížské katedrály způsobil dvě nenávratné ztráty. „Krov zjevně přestal existovat. S tím, že bohužel Notre-Dame patřila k těm kostelům, které mají přinejmenším zčásti dochované středověké konstrukce v krovu,“ říká profesor působící na Fakultě architektury ČVUT.

Stejně tak je nenávratnou ztrátou i zřícená úzká věž nad zkřížením chrámových lodí. „Byla sice v uvozovkách až z 19. století, ale protože ji navrhoval Eugène Viollet-le-Duc, tak je to významná součást evropského kulturního dědictví. To nahradit nepůjde,“ dodává Kalina.

Obává se i o statiku celé stavby. Nikdo podle něj nemůže v této chvíli říct, co klenby ještě vydrží a jestli je nebude potřeba vyměnit.

Pro odborníka na gotiku Jiřího Kuthana je teď důležité zjistit, jaké škody napáchal požár uvnitř katedrály.

„Problém je v tom, jak dalece se celá záležitost dotkla interiéru. To znamená, zda to vydržely klenby a jestli tím požárem nebyly natolik dotčené, že by se mohlo stát, že by se v následné době zřítily,“ popisuje Kuthan, vedoucí Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy.

Podle něj patrně došlo k propadu klenby ve zkřížení mezi hlavní a příčnou lodí. Právě v těchto případech se hořící trosky mohou dostat do nitra chrámu a způsobit poškození vybavení katedrály, které je z velké části nesmírně cenné.

„Lze ocenit, že záchranáři reagovali velmi pohotově a vzácné součásti pokladnice byly včas z chrámu vyneseny. Jde například o vzácnou relikvii svaté koruny Kristovy nebo plášť krále Ludvíka svatého,“ říká Kuthan.

Naopak mírně optimistický je ohledně konstrukce stavby. Gotické stavby jsou podle odborníka stavěny napevno. „Takže ve městech, která byla postižená za druhé světové války bombardováním, téměř všechno zasáhly požáry, ale románské a gotické chrámy to všechno vydržely,“ tvrdí Kuthan a dodává, že katedrála Notre-Dame má velmi precizní dokumentaci, která byla pořízená během renovace v 19. století.

Reklama

Doporučované