Hlavní obsah

Krpálek a ti další. Jaký byl rok 2019 v podání českých sportovců?

Foto: Profimedia.cz

Králem českého sportu za rok 2019 se stal judista Lukáš Krpálek.

Reklama

Konec roku s sebou vždy přináší prostor pro rekapitulaci toho nejdůležitějšího, co se během uplynulých 365 dní událo. Sportovní svět není výjimkou, pojďme si tedy připomenout nejdůležitější a nejpovedenější momenty roku 2019 v podání českých sportovců. Hned několik z nich se totiž stalo světovými šampiony ve svých disciplínách.

Článek

Fantastický Krpálek

Nelze začít jinde než u čerstvě korunovaného krále českého sportu za rok 2019. Judista Lukáš Krpálek navázal na olympijské zlato z brazilského Ria de Janeira a opanoval světový šampionát. V ikonické tokijské hale Budókan triumfoval v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kilogramů. Ve čtvrtfinále, semifinále i finále porazil své protivníky v prodloužení, a získal tak svůj druhý titul světového šampiona (v roce 2014 ale šlo ještě o váhovou kategorii do 100 kilogramů).

Žádný judista před ním nikdy nezvítězil ve dvou nejtěžších váhových kategoriích. Pečeť na jeho fenomenální úspěch přinesl minulý týden, kdy byl členy Klubu sportovních novinářů vyhlášen nejlepším sportovcem Česka za rok 2019.

Basketbalová jízda v Číně

Málokdo věřil tomu, že by se čeští basketbalisté na mistrovství světa v Číně prokousali přes nabitou konkurenci Spojených států, Japonska a Turecka ze základní skupiny. Dvě výhry ale posunuly výběr trenéra Ronena Ginzburga do osmifinálové skupiny, kde senzační jízda pokračovala.

Češi nakonec při své historicky první účasti na světovém šampionátu od rozpadu Československa dokráčeli k šestému místu, což byl výsledek, který se před začátkem turnaje rovnal zázraku. Na basketbalovou pohádku bude chtít český tým navázat na evropském šampionátu v roce 2021. Ten se uskuteční ve čtyřech zemích a jednou z nich bude také Česká republika.

Postup na fotbalové EURO

Po výprasku ve Wembley a zářijové porážce v Kosovu to s českými nadějemi na postup na evropský šampionát vypadalo všelijak. Svěřenci Jaroslava Šilhavého se ale s těžkou situací vypořádali parádně a následné výhry s Černou Horou, Anglií a Kosovem znamenaly postup na EURO.

Zejména domácí vítězství 2:1 proti fotbalistům Albionu bylo pro české fanoušky jedním z nejpovedenějších momentů posledních let. Čeští fotbalisté se tak i v příštím roce představí na mistrovství Evropy, kde v samostatné historii Česka ještě nechyběli. V základní skupině se reprezentace utká s Anglií a Chorvatskem, poslední soupeř vzejde z březnových klání Ligy národů.

Slávistické tažení Evropou

Patrně ještě větší reklamou pro český fotbal bylo letos počínaní fotbalistů pražské Slavie v evropských pohárech. V play-off Evropské ligy ještě v loňské sezoně vyřadili sešívaní belgický Genk a také španělskou Sevillu. Ve čtvrtfinále pak sehráli výtečný part s londýnskou Chelsea, která však byla nad síly Pražanů a následně celou Evropskou ligu vyhrála.

V právě probíhajícím ročníku se přes rumunskou Kluž dostala Slavia do milionářské Ligy mistrů, kde se naposledy představila v roce 2007. Los přisoudil týmu Jindřicha Trpišovského nejsilnější možnou konkurenci – Barcelonu, Borussii Dortmund a milánský Inter. V této společnosti získala Slavia i přes velmi povedené výkony pouhé dva body. U všech soupeřů se jí však podařilo vydobýt respekt a uznání za svůj herní styl.

České princezny s raketou

Český fanoušek si v posledních letech zvykl na to, že nejlepší a nejstabilnější výkony podávají Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou. O to větší překvapení bylo letošní počínání třiatřicetileté Barbory Strýcové. Rodačka z Plzně to dotáhla až do semifinále Wimbledonu, ve čtyřhře ho dokonce po boku Sie Su-wej vyhrála. Parádní rok zakončila jako světová jednička v deblu. Tenisový svět zaskočila také talentovaná Markéta Vondroušová, která v grandslamové Paříži prohrála až ve finále. Na Australian Open se do závěrečného klání probojovala i Petra Kvitová.

Rozhovor Václava Dolejšího s Barborou Strýcovou.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Taktéž Karolína Plíšková prožila povedený ročník, na jehož konci figuruje na druhém místě singlového žebříčku WTA. Letos vyhrála na okruhu celkem čtyři turnaje, jejím nejlepším výsledkem na grandslamu pak byl postup do semifinále na Australian Open. Počtvrté v řadě se také probojovala na závěrečný Turnaj mistryň, kde v semifinále podlehla pozdější vítězce Ashleigh Bartyové.

„Domácí“ hokejové MS opět bez medaile

Letošní světový šampionát v ledním hokeji uspořádalo Slovensko, konkrétně Bratislava a Košice. Čeští trenéři měli k dispozici velmi silný výběr v čele s Jakubem Voráčkem, Michaelem Frolíkem či Filipem Hronkem. V základní skupině podlehli Češi pouze Rusku a do čtvrtfinále šli ze druhého místa.

Čtvrtfinálová výhra 5:1 proti Německu však byla tou poslední na turnaji. Češi neuspěli jak v semifinále proti Kanadě, tak v následném souboji o bronz proti Rusku. Národní tým tak ani po sedmi letech nezískal kýženou medaili, ofenzivním pojetím během celého turnaje si alespoň získal sympatie většiny fanoušků. Díky vzdálenosti a podpoře fanoušků pak hráli Češi všechny zápasy prakticky v domácím prostředí.

Královny ledu a sněhu

Loňská vítězka ankety Sportovec roku Ester Ledecká si podmanila Světový pohár v alpských disciplínách ve snowboardingu. Báječně navíc pokračuje i její paralelní kariéra v alpském lyžování. Do letošní sezony vstoupila vítězstvím ve sjezdu v americkém Lake Louise, a připsala si tak premiérové vítězství ve Světovém poháru.

To Eva Samková se stále specializuje na snowboardcross a také jí se vedlo náramně. Na začátku února získala populární sportovkyně v americkém Utahu titul mistryně světa. V dalším průběhu sezony navíc podruhé v kariéře triumfovala i v celkovém pořadí Světového poháru.

Také třetí do party českých ledových královen má za sebou veleúspěšný rok. Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala mistryní světa na tratích na 3 000 metrů a na 5 000 metrů. Na stejný tratích navíc letos zajela světové rekordy. Sáblíková zároveň triumfovala i na mistrovství světa ve víceboji v kanadském Calgary a potvrdila, že se s ní musí počítat i v příštích letech.

Prskavec mistrem světa

Na rok 2019 bude bezpochyby v dobrém vzpomínat také vodní slalomář Jiří Prskavec. Bronzový medailista z Ria de Janeira zvítězil na mistrovství světa a zároveň vyhrál i celkové pořadí Světového poháru.

Povedený rok, který završil vítězstvím na domácím závodě Světového poháru v Praze, mu utkví v paměti také díky událostem v osobním životě. Během roku se oženil s přítelkyní Terezou a narodil se mu syn Jiří.

Reklama

Související témata:

Doporučované