Hlavní obsah

Kubera: „Nevidíme do postelí maminek. Nevíme, kolik dětí se narodí.“ Senát zamítl povinnou školku pro dvouleté

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Senátoři podpořili návrh, který prosazoval hlavně Václav Klaus mladší (ODS). Školky tak nebudou muset brát od roku 2020 dvouleté děti.

Článek

„Promluvím jako primátor. To jsou stamiliony korun, které se vyhodí, protože my nevíme, kolik maminek porodí, nevidíme do jejich postelí. Dvouleté děti patří do jeslí, ne do školek,“ zaznělo z úst senátora Jaroslava Kubery (ODS), který stojí v čele Teplic.

Naopak podle sociálně demokratického senátora Jiřího Dienstbiera jde o krok zpátky. „Pokud si maminka nezaplatí drahé zařízení, protože ve státních místa nejsou, tak má smůlu v tom vrátit se třeba do práce,“ zmínil politik.

Zda přijímat mladší děti tří let, by mělo být podle Senátu i nadále v kompetenci ředitelů mateřských školek. Podle řady z nich nejsou na dvouleté děti školky připraveny. A to jak kapacitně, tak personálně. Povinnost přijímat dvouleté děti by také dle kritiků finančně značně zatížilo rozpočty obcí.

Povinnost posledního ročníku bezplatného předškolního vzdělání zůstala zachována.

Senát zároveň podpořil odložení zavedení reformy financování regionálního školství. A to o rok, na září 2019. Naplno by ale měla začít reforma fungovat až od ledna 2020.

Odklad by měl hlavně podle pravice usnadnit náběh na financování podle počtu odučených hodin, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní. „Jsou velké rozdíly mezi jednotlivými kraji, jsou rozdíly i mezi školami stejného typu v jednom kraji. Z tohoto pohledu bylo správné uvažovat o změně regionálního školství,“ zmínil na plénu senátor Jiří Růžička (STAN).

Zákon ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované