Hlavní obsah

Kulhánek počítá, že se stane ministrem. Informace o změně nemám, říká

Foto: ČTK

Kandidát na ministra zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Reklama

Kandidát na ministra zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) uvedl pro Seznam Zprávy, že počítá se jmenováním ministrem zahraničí příští středu. Informace o žádné změně nemá.

Článek

Náměstek ministra vnitra Jakub Kuhánek se má stát ve středu po odvolání Tomáše Petříčka novým ministrem zahraničí. Prezident Miloš Zeman tento týden po schůzce na zámku v Lánech s Kulhánkem oznámil, že ho jmenuje ministrem. Nic by na tom neměla změnit ani kauza zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámili v sobotu večer možné zapojení ruských tajných služeb do výbuchu skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Seznam Zprávy se proto zeptaly znovu Hradu, zda i po oznámení těchto závažných informací s dopadem na zahraniční politiku platí jmenování Kulhánka ministrem. Mluvčí Ovčáček potvrdil, že ano. „Jest tak naplánováno,“ napsal v SMS zprávě.

I kandidát na ministra zahraničí Jakub Kulhánek ve vyjádření pro Seznam Zprávy potvrdil, že nemá informace, že by se něco změnilo. „Informace o nějaké změně nemám,“ uvedl Kulhánek.

I premiér Andrej Babiš v SMS zprávě pro Seznam Zprávy potvrdil, že platí plán jmenovat Kulhánka ministrem zahraničí.

Náměstek ministra vnitra Kulhánek je druhou volbou vicepremiéra Jana Hamáčka na ministra zahraničí, když se v úterý do čela úřadu odmítl vrátit Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Jakub Kulhánek vystudoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově i na prestižní americké Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Má na svém kontě pozice náměstků na vnitru, obraně i zahraničí. Hamáčkovi radil už v době, kdy byl předsedou Poslanecké sněmovny. Během služby v diplomacii byl mimo jiné členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů tam unesených v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.

Reklama

Doporučované