Hlavní obsah

Český Blade Runner? Film Bod obnovy slibuje výpravu do nesmrtelnosti

Foto: Bioscop, Seznam Zprávy

Andrea Mohylová a Karel Dobrý v připravovaném českém sci-fi Bod obnovy.

Reklama

Praha, rok 2041. Lidstvo zažívá technologický pokrok. Ústava tvrdí, že člověk má právo na „jeden celý život“. Kdo zemře nepřirozenou smrtí, má nárok být obnoven ze zálohy. Společnost Bioscop chystá na podzim sci-fi.

Článek

„Máte bod obnovy?“ ptá se detektivka Em Trochinowska v podání Andrey Mohylové v první upoutávce chystané české sci-fi debutujícího režiséra Roberta Hloze. Co je vlastně bod obnovy? Místo v životě, z něhož můžete v případě potřeby znovu začít. Jediné, na co musíte myslet, je pravidelně zálohovat. Co když vám ale někdo bod obnovy smaže?

„Zdá se to být skvělý systém, zdánlivě dokonalý,“ vysvětluje Hloz, který se podílel i na scénáři. „V rukou morálně nezodpovědných jednotlivců či korporací ale může způsobit nevratné kroky a mít fatální následky.“

Podívejte se na první upoutávku ke sci-fi Bod obnovy.Video: Bioscop, Seznam Zprávy

České televizi smysl svého filmu ještě upřesnil: „Film zjišťuje, jaké změny to do společnosti přivádí. Jak lidé přicházejí o svobodu, ale možná získávají pocit bezpečí. A co je vlastně důležitější.“

Portfolio třiatřicetiletého absolventa filmové režie na zlínské Univerzitě Tomáše Bati a filmové školy v Jižní Koreji tvoří hlavně reklamní spoty. Stihl ale také získat festivalové ceny za své filmy Podtlak (2009) nebo Mlýn (2011). Na aktuálním Bodu obnovy pracoval devět let.

V hlavních rolích filmu se kromě debutující Andrey Mohylové objeví Jan Vlasák v roli nadřízeného detektivky, parťák ve vyšetřování Matěj Hádek, Václav Neužil pak v roli profesionála z jiné bezpečností složky. Karel Dobrý hraje ředitele společnosti zajišťující obnovu, jeho podřízená je Agáta Kryštůfková, Milan Ondrík a Iveta Dušková se objevují jako „rebelové“.

Působivý, na české poměry nevídaný vizuál má na svědomí domácí postprodukční společnost Magiclab a také architekt a scénograf Ondřej Lipenský, který se jako artdirector podílel třeba na hollywoodském filmu JoJo Rabbit režiséra Taiky Waiti nebo na vzhledu televizní minisérie Davida Ondříčka Král Šumavy. Internetem už před časem kolovaly fotografie futuristického Žižkova nebo obchodního domu Kotva, jehož vzhled už v době svého vzniku lákal k představám o daleké budoucnosti.

Film by se měl objevit v kinech 21. září 2023.

Reklama

Související témata:
Matěj Hádek

Doporučované