Hlavní obsah

Díky za zážitky. Kultura mizí z Luhačovic, Ostravy i z Prahy

Foto: Adam Mráček

Kultura v roce 2023 přišla o několik důležitých center.

Reklama

České kultuře dochází dech. Letos skončil festival Luhovaný Vincent, pražský Prostor 39 i Plato Ostrava/Bauhaus.

Článek

„Kéž tato zpráva připomene, jak křehká je kultura,“ loučili se organizátoři festivalu Luhovaný Vincent, „právě proto, že stojí (a padá) na lidech s konečnou trpělivostí a obětavostí“.

Svoje působení brzy ukončí i unikátní pražský klub Petrohradská s kinem, kavárnou, výstavním sálem a uměleckými ateliéry, v prosinci pak zavřel podobně koncipovaný Prostor 39.

Česká kultura bude bez následujících míst a iniciativ o hodně chudší.

Hobby market s uměním půjde k zemi

Ostravská galerie Plato má sice zbrusu novou budovu ve zrekostruovaných Jatkách, donedávna však úspěšně oživovala také nedaleké prostory opuštěného hobby marketu Bauhaus. Nové vedení města Ostravy letos rozhodlo, že budova musí být zdemolována. Pro mnohé místní je to těžko stravitelná zpráva, neboť město se rozhodlo zrušit fungující místo v centru Ostravy, aniž by mělo plán, co s danou lokalitou dělat. Tento postup kritizovali i někteří opoziční zastupitelé.

„V Bauhausu vznikla speciální komunita, je to prostor, který nám bez přehánění závidí celá republika. Vždycky jsme věděli, že to je aktivita dočasná, že přijde ta chvíle, kdy bude Bauhaus třeba snést. Do té doby, než se tak stane, by bylo velkou chybou tam provoz neumožnit,“ uvedl bývalý primátor Tomáš Macura.

Bauhaus, Ostrava

V roce 1994 odkoupila pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem někdejších jatek společnost Bauhaus za víc než 38 milionů s příslibem, že cihlovou památku z 19. století nechá opravit.

Společnost v těsné blízkosti jatek postavila hobbymarket. Jatka však dál chátrala a nikdy nebyla opravena. Později přestala fungovat i nedaleká prodejna.

Město se dlouho snažilo získat jatka zpět, nakonec se mu je podařilo odkoupit. Zaplatilo za ně i s bývalou prodejnou Bauhausu 80 milionů korun.

Na přestavbu jatek město v roce 2017 vyhlásilo architektonickou soutěž.

Po dvou letech rekonstrukcí se bývalá jatka změnila na galerii současného umění PLATO Ostrava. Architektonický návrh získal již několik prestižních architektonických ocenění.

PLATO hobby market po přesunu do nedalekých jatek dál využívala, převážně pro své experimentální formáty, doprovodné programy a nezávislou scénu. Prostory suplovaly i vzdělávací instituce, pořádaly se zde kroužky pro děti, edukační programy pro školy, přednášky a debaty.

Bauhaus dodnes využívá okolo 50 organizací, ostravských i celostátních. Roční návštěvnost Bauhausu činila za rok 2023 zhruba 17 tisíc návštěvníků.

+7

Luhovaný Vincent

Letos ohlásil svůj konec také unikátní festival Luhovaný Vincent. Multižánrová akce měla velký podíl na obohacení kulturního života Luhačovic, pečlivě složený dramaturgický program skvěle těžil z atmosféry lázeňského města.

Podle mnohých byl letošní 13. ročník vůbec nejvydařenější. Pořadatelé ve vysvětlující zprávě popsali důvody, které je přesto vedly k přerušení činnosti. Mezi faktory jako rostoucí náklady, neadekvátní ohodnocení všech, kteří se na festivalu podílí, uvedli také mizivou podporu města, ale i systémové těžkosti. Například, že vlivem neprůhledné grantové politiky čtvrt roku před konáním akce neví, s jak velkým rozpočtem pracují.

„Luhovaný Vincent nebude nadále sloužit jako alibi – a ve skutečnosti jediný příklad – podpory nezávislé kultury ve městě nebo svého druhu celorepublikově unikátního (sic!) festivalu v kraji. Kéž tato zpráva připomene, jak křehká je kultura právě proto, že stojí (a padá) na lidech s konečnou trpělivostí a obětavostí,“ stojí ve zprávě.

+2

Prostor 39

Stejnou únavu pro Seznam Zprávy popsal i Pavel Matěj, zakladatel Prostoru 39, který ukončil činnost v prosinci tohoto roku. Pět pater kultury vzniklo v roce 2018 revitalizací 27 let opuštěné industriální budovy na Žižkově. Na rekonstrukci se podíleli jak zakladatelé prostoru, tak dobrovolníci, kteří místo financovali z vlastních zdrojů. V opuštěné budově vznikla kavárna, ateliéry pro umělce, fotostudia a multifunkční sály, pohybové studio, tiskařská dílna nebo obchod s autorskou tvorbou.

„Hlavním důvodem přerušení našich aktivit na současném místě je nehospodárnost objektu, která bohužel po dvojnásobném zdražení energií je už neudržitelná. To se potom podepisuje na výsledné funkčnosti projektu, ale hlavně i na vyčerpanosti celého týmu,“ vysvětlil Pavel Matěj Seznam Zprávám.

Foto: Prostor39

Objekt před a po rekonstrukci. Za šest let provozu spolupracovali s mnoha neziskovými oranizacemi jako např. Člověk v tísni, Lékaři bez hranic, Konsent, Tanec Praha a mnoho dalších.

Petrohradská Kolektiv

Mladí Pražené se brzy budou muset rozloučit také s nejatmosferičtějším vnitroblokem města. Sídlí tu klub Petrohradská 13 a organizace Petrohradská Kolektiv. Sdružená komunita za devět let fungování naplnila opuštěný areál bývalé čokoládovny životem, poskytla zázemí nespočtu mladých tvůrců, milovníků filmů, výtvarného umění nebo současné hudby. Svým nabitým programem zaplnila mezeru v kulturně stagnující lokalitě.

Foto: Petrohradská kolektiv

Pohled do vnitrobloku v Petrohradské, 2023.

Budovu bývalé čokoládovny v pražské čtvrti Vršovice v roce 2015 založila skupina umělců, kromě ateliérového komplexu zde vybudovali výstavní prostory, kino, bar, kavárnu, grafické a nahrávací studio se zkušebnou nebo fotoateliér. O svém osudu si byl spolek od začátku vědom - budou zde do doby, dokud jim to majitel objektu umožní.

Petrohradská se měla ke 30. listopadu vystěhovat a objekt měl být v prosinci zdemolován. Majitel objektu ale výpověď zrušil, Petrohradská kolektiv tedy na místě ještě pár měsíců zůstane. Během příštího roku bude postupně své aktivity stěhovat a rozprostře se do několika lokalit.

„Myslím, že nám tato zprvu nepříjemná událost přinesla také nové rozměry a potenciály růstu. Více jak půl roku jsme společně hledali způsoby, jak pokračovat někde jinde nebo za jiných podmínek. Znamenalo to pro nás ukončit jednu kapitolu, která nakonec zůstává otevřená. Rozhodli jsme se, že se do budoucna chceme více propojovat a více distribuovat naše aktivity. Naší první vlajkovou lodí se stal zahraniční výjezd s názvem „Connecting Horizons“, který byl uskutečněn díky programu Národního plánu obnovy,“ popsala pro Seznam Zprávy Edita Štrajtová z iniciativy Petrohradská Kolektiv.

V roce 2023 se zde pro veřejnost uskutečnilo zhruba 144 akcí. Členové iniciativy pochválili podporu města i vlídné jednání majitele prostoru.

Foto: Marie Leličová

Snímek z koncertu české hudebnice Never Sol při příležitosti openingu rozšířených prostor Petrohradské, 2022.

Foto: Petrohradská kolektiv

Na snímku performance k výstavě Rendering Into Hypersensitivity (Natália Sýkorová, Ahja Leko, Andrej Beštak) z výstavního cyklu Eternal Maze, 2023.

Nezbývá než doufat, že lidé stojící za zmíněnými kulturními centry, dokázali svou činností inspirovat sobě podobné.

Reklama

Doporučované