Hlavní obsah

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2022: co potřebujete vědět

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary čeká letos už 56. ročník. Kdy se uskuteční, na jaké filmy se mohou diváci těšit a jaká je cena vstupenek?

Článek

Po dvou covidem ovlivněných ročnících se letos v létě uskuteční filmový festival v Karlových Varech v tradičním červencovém termínu. Festival odhalil na první tiskové konferenci nový vizuál. Pořadatelé zatím neprozradili jaké světové hvězdy do lázeňského města přijedou letos, v loňském roce dorazily hvězdy jako Michael Caine, Ethan Hawke nebo Johnny Depp.

Kdy se koná

56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od pátku 1. července do soboty 9. července 2022. Slavnostní zahájení i zakončení se odehraje již tradičně ve velkém sálu hotelu Thermal.

Ceny a zahraniční hosté

Cenu určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá na letošním ročníku karlovarského festivalu Boleslav Polívka. Festival uvede film Zapomenuté světlo, jakožto poctu oceněnému herci, scénáristovi a režisérovi.

Na slavnostním zakončení festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii herec a držitel Oscara Geoffrey Rush. K poctě australského herce uvede karlovarský festival filmy Králova řeč, Quills - Perem markýze de Sade a Záře.

Dalším oceněným bude herec, producent a držitel Oscara Benicio Del Toro. Cenu prezidenta MFF karlovy Vary převezme na slavnostním zakončení festivalu. Jako poctu festival uvede filmy Traffic - Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí.

Kinosály – kde se budou snímky promítat?

Snímky se na karlovarském festivalu budou promítat celkem ve 12 kinosálech. Nejvíce se jich nachází v hotelu Thermal, celkem šest. Naleznete zde ten nevětší sál, který pojme 1 146 diváků a zároveň i ten nejmenší pro 63 diváků. Další se nacházejí například v Grandhotelu Pupp, v Karlovarském městském divadle nebo Kině Čas.

Osm z dvanácti kinosálů má bezbariérový přístup, patří k nim i ten největší sál v hotelu Thermal. Karlovarský festival je už od roku 2000 součástí filmového projektu Kino bez bariér.

Události, glosy, recenze i drobné postřehy z minulého ročníku:

Program a seznam filmů

Karlovarský festival každoročně představuje kolem dvou stovek filmů z celého světa. Jaké filmy byly zařazeny do jednotlivých soutěží na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech čtěte níže v článku.

Vstupenky a jejich cena

Festival Pass, nebo jednotlivá vstupenka, to jsou dvě možnosti, jak se dostat na projekci některého z filmů, které představí letošní karlovarský festival. Díky Festival Passu máte možnost získat vstupenky na tři různé filmy. Zajistí vám mimo jiné také řadu výhod – například vstup na KVIFF Talks nebo možnost využívat festivalová kola a autobusy.

Ceny vstupenek

Festival Pass:

  • 1 den – 350 Kč / se slevou 300 Kč
  • 3 dny – 800 Kč / se slevou 600 Kč
  • 5 dní – 1 200 Kč / se slevou 900 Kč
  • Celý festival – 1 500 Kč / se slevou 1 200 Kč

Normální vstupné:

  • Jednotlivá vstupenka 100 Kč / se slevou 75 Kč

O festivalu

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je největším filmovým festivalem v České republice a řadí se mezi nejprestižnější filmové festivaly ve střední a východní Evropě. První ročník se konal v roce 1946 v Mariánských Lázních, do Karlových Varů se přesunul o rok později, v roce 1947.

Spolu například s festivaly v Cannes nebo v Benátkách patří do kategorie A, kam byl festival v roce 1956 zařazen organizací FIAPF.

Reklama

Doporučované