Hlavní obsah

Kyjevský koncert Laibach byl zrušen. Jsou proruští, myslí si část Ukrajinců

Foto: Profimedia.cz

Koncert Laibach na Ukrajině je zrušen.

Reklama

Slavná slovinská kapela měla v Kyjevě zahrát na konci března. Pořadatel koncert zrušil poté, co Laibach rozzlobili část ukrajinské veřejnosti.

Článek

Mohla za to vyjádření kapely, která se interpretovala jako naznačování, že se Kyjev zapojil do zástupné války ve jménu svých západních patronů, napsala agentura AP.

Skupina uvedla, že koncert v Kyjevě chtěla uspořádat na podporu ukrajinského lidu během války Ruska proti Ukrajině, ale organizátoři uvedli, že vyjádření kapely vyvolalo příliš mnoho kontroverzních reakcí a neshod, které si vynutily zrušení celé akce.

Mělo jít o první plnohodnotný koncert zahraniční kapely v ukrajinském hlavním městě od rozpoutání války před více než rokem.

Ukrajince podle AP nejspíše rozhořčilo prohlášení kapely v britském listu The Guardian, které označovalo válku za „cynickou zástupnou válku za geostrategické zájmy“ světových velmocí.

Hodně Ukrajinců podle slovinské agentury STA na sociálních sítích přirovnávalo toto prohlášení kapely k ruské státní propagandě, která vykresluje vpád ruských vojsk do sousední země jako konflikt se Severoatlantickou aliancí a Ukrajinu redukuje na loutkový stát Západu.

„Zatímco skupina vyjádřila podporu pro Ukrajinu a Ukrajince a odsoudila ruský režim, velká část publika se postavila kategoricky proti návštěvě skupiny,“ uvedla koncertní hala Bel Etage. „Abychom zabránili zbytečnému rozdělování Ukrajinců, rozhodli jsme se koncert zrušit,“ dodala.

Kapela řekla agentuře STA, že byla „velice kategoricky“ požádána, aby prohlásila, že „všichni Rusové jsou zlí a všechno ruské umění je bezcenné, s čímž jsme samozřejmě nesouhlasili“.

Skupina se k problému už dříve vyjádřila na facebooku, kde vzkázala „všem, kteří pochybují o našich názorech, nechte nás ještě jednou jasně prohlásit, že Rusko je hlavní agresor v tomto střetu destruktivních politických a geostrategických zájmů“.

„Abychom se nemýlili – máme rádi ruskou literaturu, hudbu a umění. Ale v této nesmyslné válce mezi Ruskem a Ukrajinou jsme celým srdcem na straně Ukrajiny a jejího lidu, který – jako v biblickém příběhu o Davidu a Goliášovi – důstojně bojuje proti silnějšímu nepříteli,“ zdůraznili Laibach.

Vystoupení se mělo konat 31. března v kyjevské koncertní hale Bel Etage. Název koncertu Eurovision odkazoval na populární hudební soutěž, kterou v roce 2022 Ukrajina vyhrála, ale kvůli válečnému stavu se následující ročník nemůže konat na jejím území. Letošní ročník proto uspořádá Británie. „Skupina Laibach přiveze Eurovizi zpět na Ukrajinu – tam, kam patří,“ sliboval pořadatel s tím, že výtěžek z koncertu půjde na ukrajinskou charitu.

Laibach je nejznámější slovinská kapela, která se v zahraničí proslavila svým „totalitárním“ vizuálním stylem, pohráváním si s populistickými motivy a téměř bojovými rytmy písní, zpívaných chraplavým, hlubokým vokálem.

Kapela vznikla v roce 1980, kdy bylo Slovinsko ještě součástí komunistické Jugoslávie. Okamžitě vyvolala kontroverze už jen svým názvem, který odkazuje k německému označení pro slovinské hlavní město Lublaň, a také tím, že jako jeden ze svých symbolů používala černý kříž.

Kapela byla příliš provokativní pro tehdejší jugoslávský režim, který vzešel z protinacistického odboje za druhé světové války, a nakonec byla v roce 1983 úředně zakázána. Stalo se tak poté, co zavřela publikum v koncertním sále a téměř půl hodiny mu pouštěla extrémně hlasitý zvuk štěkajícího psa. V roce 2015 skupina vystoupila v Severní Koreji.

Reklama

Související témata:

Doporučované