Hlavní obsah

Blíží se oslavy „studentství“. Kdy letos startují Majálesy a kdo vystoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Oslavy studenství a nejnavštěvovanější festival v České republice - to je Majáles. Kdy se letos uskuteční a kdo se představí návštěvníkům?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtyři víkendy, čtyři města a čtyři festivaly - to bude letošní Majáles. Vše odstartuje již 20. dubna v Hradci Králové. Na čtyřech zastávkách - v Hradci Králové, v Praze, v Brně a v Ostravě - vystoupí více než dvacet interpretů a kapel, nebudou chybět ani tradiční majálesové průvody, doprovodné akce nebo volba krále a královny.

Program a line-up

Kdo letos vystoupí na Majálesu?

Mirai, Calin & Viktor Sheen, Yzomandias & Nik Tendo, Mikolas Josef, Ben Cristovao, Ewa Farna, Chinaski, Jaroslav Uhlíř, Grey256, Stein27Dorian, PTK, Refew, Sima, Gleb, Sofian Medjmedj, Vypsaná FiXa, Wohnout, Horkýže SLíže, John Wolfhooker, Cocotte Minute, Gaia Mesiash, Kontrafakt, Separ & DMS, Kojo

Hradecký Majáles 2024

Vše odstartuje v sobotu 20. dubna v Hradci Králové, kde se od roku 2006 koná Hradecký Majáles. Po dvou letech u Piletického potoka se festival přesouvá do Parku360. Během jednoho dne se představí přes 20 interpretů, nebude chybět korunovace krále a královny nebo tradiční průvod před startem festivalu.

Majálesový průvod odstartuje v půl jedenácté dopoledne na Pileťáku, ze kterého se průvod přesune k Parku360. Na alegorických vozech se představí Mirai, Chinaski, Ewa Farna a Mikolas Josef.

Hradec na bruslích

V pátek 19. dubna se od 17:30 uskuteční 11. ročník Hradce na bruslích. Trasa má délku 10 kilometrů uzavřenými hradeckými ulicemi, start je v 18 hodin z Ulrichova náměstí, předpokládaný konec jízdy je cca v 19 hodin.

Pražský Majáles 2024

O týden později se Majáles přesune do hlavního města, kde se koná od roku 2005. V sobotu 27. dubna proběhne opět na Letišti v Letňanech v Praze. Oslava „studentství“ započne už v půl desáté ráno před Novoměstskou radnicí na Karlově náměstí majálesovým průvodem.

Po příchodu králů a královen a přípravě alegorických vozů se lehce po 10. hodině vyrazí směr Strossmayerovo náměstí. Na vozech vystoupí Mirai, Chinaski, Ewa Farna, Grey256 a Mikolas Josef. Vše vyvrcholí po 12. hodině open-air festivalem.

Ostravský Majáles 2024

Následující víkend bude hostit Dolní oblast Vítkovic Ostravský Majáles. Ten se uskuteční v sobotu 4. května a vystoupí tu to nejlepší nejen z české hudební scény. Jako v ostatních městech program začíná už dopoledne.

V 10:30 se studenti sejdou na Masarykově náměstí, odkud půjdou směrem k místu konání velkého open-air festivalu ve Vítkovicích. Na alegorických vozech v Majálesovém průvodu vystoupí Mirai, Ewa Farna, Chinaski a Mikolas Josef. Ani zde nebudou návštěvníci ochuzeni o tradiční volbu krále a královny či spoustu doprovodného programu.

Brněnský Majáles 2024

Po Hradci Králové, Praze a Ostravě zavítá Majáles také do Brna, kde proběhne poslední ze čtyř komerčních Majálesů. Brněnský Majáles se koná tradičně každý rok v květnu, letos vychází termín na sobotu 11. května a hostit ho bude brněnské Výstaviště. Stejně jako na předchozích zastávkách vše začne majálesovým průvodem.

Začne se ráno v 9:30 na náměstí Svobody. Zahrají vítězové soutěže studentských kapel Majáles Band Contest a na šesti alegorických vozech vystoupí Vypsaná FiXa, Mirai, Mikolas Josef, Ewa Farna, Chinaski nebo Manene. Posléze dojde k přesunu na Výstaviště.

Cena vstupenek

Poslední vstupenky pořídíte za stejnou cenu v Hradci Králové, Praze, Ostravě i Brně na webu Majálesu.

Druh vstupenkyCena
Děti 0-5 letzdarma
Děti 6-12 let399 Kč
13-17 let699 Kč
Studenti 18-26 let799 Kč
Dospělý899 Kč
ZTP a ZTP-P399 Kč / doprovod zdarma

Co je Majáles a kdy vznikl?

Majáles jsou výroční oslavy příchodu jara původně pod vedením studentů. Konají se celorepublikově, ve formě hudebních festivalů. Žně všech Majálesů každoročně připadají na přelom měsíců dubna a května. V dnešní době událost dělíme na dva typy – studentskoukomerční. Kam sahá původ studentského Majálesu?

Reklama

Doporučované