Hlavní obsah

Kůrovcová těžba Lesů ČR možná překoná 10 milionů metrů krychlových

Kůrovcová těžba Lesů ČR možná překoná 10 milionů metrů krychlových.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky letos odhaduje meziroční nárůst těžby kůrovcového dřeva o asi dvě třetiny na více než deset milionů metrů krychlových. Dřevo z kůrovcové kalamity by se tak na celkové letos odhadované těžbě kolem 12,5 milionu metrů krychlových podílelo 80 procenty. ČTK to ve středu řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Článek

Loni celková těžba dřeva v lesích Lesů ČR vzrostla o 32 procent na nadprůměrných 10,65 milionu metrů krychlových dřeva z předloňských 8,05 milionu metrů krychlových. Hlavní dílem se na zvýšení podílelo právě kůrovcem napadené dříví, jehož těžba loni vzrostla dvojnásobně na šest milionů metrů krychlových dřeva.

Aktuální těžby dřeva v Lesích ČR jsou kvůli kůrovci nadprůměrné. V minulých letech se těžba všeho dřeva u Lesů ČR pohybovala na úrovni kolem osmi milionů metrů krychlových.

Pokračování kůrovcové kalamity zvedne těžbu dřeva v celé České republice. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulý týden uvedl, že těžba napadeného dřeva se proti loňsku nejspíš zvýší více než dvojnásobně na 30 až 50 milionů metrů krychlových.

Odborníci ze think tanku Czech forest dnes odhadli, že škody způsobené suchem a následně kůrovcovou kalamitou letos dosáhnou 30 miliard korun po loňských 20 miliardách korun.

Nejhorší situace s kůrovcem je podle Lesů ČR na severní Moravě, Vysočině a v Jihomoravském kraji. Klíčové pro boj s kůrovcem bude podle Jouklové zajištění kapacit na zpracování kůrovcem napadeného dříví a na těžbu.

„Důležitá bude zejména důsledná asanace dřeva během rojení kůrovce tak, aby se škůdce šířil co nejméně," uvedla.

Podnik také hledá alternativní obchodní kanály, jak se zbavit kůrovcového dřeva. Samovýrobci si nově mohou ve státních lesích koupit a vytěžit za rok až 200 metrů krychlových dřeva místo dosavadních až 30 metrů krychlových. Jako novinku podnik spustil maloprodej již vytěženého a zpracovaného kůrovcového dříví přímo ze skladů v kalamitních lesních správách. Dřevo mohou zájemci použít na topení i jako stavební materiál.

Reklama

Doporučované