Hlavní obsah

Kutná Hora letos láká k návštěvě hlavně rodiny s dětmi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kutná Hora se v letošní turistické sezoně zaměřuje hlavně na rodiny s dětmi. Ve spolupráci se spolkem Turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko pro ně připravila itineráře s tipy na výlety a další aktivity.

Článek

I vzhledem k omezením kvůli koronavirové pandemii letos město vynechalo propagaci orientovanou na zahraniční turisty, řekla ČTK místostarostka Silvia Doušová (STAN Šance pro Kutnou Horu).

„Vůbec teď necílíme na zahraniční turisty, ale neměli jsme to v plánu ani před koronavirovou krizí. Už víc než půl roku jsme se připravovali na domácí turismus,“ uvedla Doušová.

Kutná Hora, jejíž historické jádro je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, byla přitom vždy oblíbeným cílem zahraničních turistů. Radnice ale chce místo výletníků, kteří se ve městě zdrží jen několik hodin, lákat turisty s delším programem, kteří i přenocují. Zapojit se mohou třeba do letní hry nebo využít bohaté nabídky tipů na výlety.

Městská průvodcovská služba proto začala více spolupracovat s provozovateli hotelů a penzionů. Z ankety mezi kutnohorskými ubytovateli vyplynulo, že jejich kapacity jsou obsazené ze 40 až 50 procent. „Není to tak, že by hotely praskaly ve švech,“ uvedla Doušová. Dodala, že je velký zájem o tuzemské dovolené na horách, ale ve městech je situace horší.

Průvodcovská služba podle starosty Josefa Viktory (ANO) dopady koronavirové pandemie velmi pocítila, odhlašovaly se hlavně školy a velké skupiny. Zastupitelé pro ni proto schválili finanční injekci, aby byla schopná pokrýt své náklady, hlavně mzdové. „Předpokládáme, že se to bude pomalu vracet do normálu,“ uvedl starosta. Věří, že návštěvníky přitáhne třeba nová expozice ve Vlašském dvoře, na které se nyní ještě pracuje.

Turisty na Kutnohorsku láká k návštěvě například i Malešov s historickou tvrzí a minipivovarem, zprostředkovat jim chce výlet do středověku. Od loňského roku se tam lze ubytovat ve středověkém luxusním kempu. Bílé prostorné stany připomínající vojenský tábor nadchnou podle majitele Ondřeje Slačálka i odpůrce klasického stanování, protože v nich najdou nejen postele a čisté povlečení, ale i koupelnu s vlastní toaletou, sprchou a zásuvkou.

V podobném duchu je zařízena i přilehlá krčma. Zdejší kuchyně podle Slačálka vychází z receptů, podle nichž se vařilo ve středověku, avšak v novodobém stylu, aby chutnaly modernímu strávníkovi. Mezi další aktivity Malešova patří ochutnávka piva v minipivovaru a prohlídka tvrze nebo muzea, které představuje historické milníky obce a glosuje velké dějinné události v kraji.

Reklama

Doporučované