Hlavní obsah

Kvůli uzavření hranic připravuje Brumov-Bylnice protestní nótu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Brumov-Bylnice na Zlínsku ve středu kvůli uzavření hraničního přechodu se Slovenskem odešle protestní nótu na české ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra.

Článek

Hraniční přechod Brumov-Bylnice/Horné Srnie je jedním z těch, které slovenská vláda kvůli obavám ze šíření koronaviru v pondělí uzavřela. Průjezd blokují betonové zátarasy, některé z nich lidé při úterním protestu spontánně odstraňovali. Na místě zasahovala slovenská policie.

Zatímco běžně to mají lidé z centra Brumova-Bylnice do sousední slovenské obce Horné Srnie zhruba 15 kilometrů, nyní musejí využívat hraniční přechody Střelná/Lysá pod Makytou nebo Starý Hrozenkov/Drietoma, které zůstávají průjezdné. To znamená cestu dlouhou zhruba 70 kilometrů. Dávají proto dohromady oficiální stížnost, kterou pošlou na ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra České republiky. „Chceme, aby se domluvili se slovenskou stranou a přehodnotili situaci, protože je to dramatické,“ řekl starosta Kamil Macek (KDU-ČSL).

Obdobnou nótu směřovanou slovenským orgánům podle něj kvůli uzavření hraničního přechodu připravuje i obec Horné Srnie. „Je to silnice první třídy, jezdí tudy mnoho lidí do práce, jsou tady propojené rodiny. Dokonce včera (v úterý) došlo k tomu, že lidé nemohli hranici přecházet ani pěšky. Máme evropský covid pas a na co nám je? Takže absurdní situace. Chceme oslovit naše instituce a to samé udělají slovenští partneři,“ uvedl starosta.

O uzavření hraničního přechodu podle něj slovenská strana samosprávy s předstihem vůbec neinformovala. „Velmi nás to šokovalo, absolutně nic jsme o tom nevěděli, nikdo nám nedal žádnou informaci. Přijeli, zatarasili jedničku třídu. Nikoho nezajímá, jestli tudy budou potřebovat projet hasiči nebo sanitka. Jezdí tudy lidé na dovolenou, točí se tu mnoho aut, nevědí o tom. Je to naprostý dopravní chaos spojený s tím, že lidé se nemají jak dostat do práce,“ řekl Macek. K cestám do práce nebo za rodinou v nejbližším okolí hranic podle něj využívají přechod Brumov-Bylnice/Horné Srnie desítky až stovky lidí denně.

Od pondělí slovenská policie v souvislosti s dřívějším rozhodnutím vlády začala na vybraných hraničních přechodech kontrolovat, zda cestující dodržují povinnosti ohledně elektronické registrace při vstupu do země či splnění podmínek pro výjimky z karantény. Menší hraniční přechody Slovensko uzavřelo.

Reklama

Doporučované