Hlavní obsah

Laciné pivo, lék, jak přežít Babišovu éru

Satirický pořad Šťastné pondělí.Video: Jindřich Šídlo, Profimedia.cz, ČTK, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Další díl satirického pořadu Jindřicha Šídla.

Článek

Nejtěžší práci ve vládě premiéra Babiše má ministr zdravotnictví.

Dobře, možná ještě ministr dopravy. A ministryně financí a spravedlnosti. A pro místní rozvoj. Případně tedy kdokoliv další, kdo práci ve vládě vezme, aby byl veřejnosti představen jako přední světový expert v oboru a o několik měsíců či pár let později degradován na bezvýznamnou nulu, kterou premiérovi někdo podstrčil, když se nedíval, protože řešil zrovna obchvat v Karlovarském kraji.

Ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi lze ovšem připsat jisté úspěchy. Například to, že ve své funkci vydržel už od prosince 2017, tedy víc než dva roky, což je slušný výkon nejen pro člena Babišovy sestavy, ale také pro jakéhokoliv ministra zdravotnictví po roce 1993.

A třiatřicetiletý politik má dokonce šanci, že se stane nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v historii. (Prvenství zatím drží Leoš Heger z TOP 09 s celými třemi lety ve funkci.) Stačit bude, když Vojtěch nezpůsobí nějaký zásadní skandál, který nepůjde hodit na někoho jiného – a setrvá ve své loajalitě k ministerskému předsedovi.

Ta se může projevovat různě, kupříkladu pozoruhodnou schopností tvrdit, že jednou z jeho priorit je boj proti spotřebě alkoholu. Ano, i třicet let po listopadu 89 je stále třeba proti něčemu bojovat, od korupce, střetu zájmů (ovšem nepřežeňme to), kůrovce až po národní sport Čechů, v němž dosahujeme stabilně výkonů jako kdysi v hokeji.

Čechům nyní v chlastu patří podle dat OECD z loňského listopadu čtvrté místo na světě, když jsme se propadli o dvě místa za Litvu, Francii a Rakousko. Zcela neohroženě však vládneme ve specializované disciplíně v pití piva. Každý Čech včetně dětí, seniorů, prezidenta i obou exhibicionistů, kteří drží Suchý únor, zvládne vypít ročně 282 velkých piv. Gratulujeme, Česko.

Takže co udělá vláda, jejíž země se topí v pivní pěně a v níž sedí i ministr Vojtěch?

Ano, zvýší spotřební daň na tvrdý alkohol, což je nepochybně správný krok a o tom je také ministr Vojtěch schopen kdykoliv pohovořit na kameru.

A zároveň sníží DPH na točené pivo v restauracích. Ano, my víme, že teď čekáte záplavu vtipů o třech sazbách a devíti kategoriích, těch jsme si užili v posledních dnech dost.

Nápad na levnější točené pivo obsadil hlavu Andreje Babiše už před lety a veřejně poprvé zazněl v lednu 2016 v soutěži České televize „Máte slovo“ o nejsilnější řev v televizním studiu. Babiš tehdy – nutno říct – geniálně spojil dvě témata: EET, nástroj k prokázání myšlenky, že všichni kradou, a pokud nekradou, znamená to, že jsou jen nedokonale prověřeni.

A samozřejmě pivo, jehož vysoká cena představuje už několik desítek let jeden z nejzávažnějších problémů země.

Babiš v Máte slovo slíbil a několikrát pak ještě zopakoval, že desetiprocentní sazba DPH na točené pivo má pomoci výčepům, kde se nevaří. „Chci oznámit celému národu, že navrhnu zlevnit pivo,“ pronesl Babiš.

Je samozřejmě fér říct, že v té době před volbami se činili i další politici. Třeba Tomio Okamura z hnutí Tomio Okamura navrhl na pivo rovnou nulové DPH, ovšem je možné, že Tomio Okamura přesně netuší, co DPH je.

ODS chtěla zase snížit spotřební daň na pivo, což se jí těsně před volbami 2017 nepodařilo, protože to nepřipustila vládní koalice ČSSD – ANO – KDU-ČSL. „Je to pivní populismus,“ komentoval návrh tehdejší ministr financí Ivan Pilný z ANO.

Babiš volby vyhrál, sestavil vládu a prosadil, co slíbil. Tedy skoro. Protože jak se ukázalo minulý týden, různé sazby pro různé druhy piv se skutečně měnily – ovšem pivo ve výčepech, kde se nevaří (a kterým – připomínáme – Babiš „slevu“ slíbil) zůstává v sazbě 21 procent.

„Aby mohlo být pivo ve snížené sazbě, musí splňovat základní podmínku, být součástí stravovací služby,“ vysvětlila to ministryně financí Alena Schillerová.

Aha. A to v lednu 2016 nikdo netušil? Babiš byl ministrem financí, Schillerová jeho náměstkyní a jejda, co se to stalo, že zapomněli na směrnici EU definující „stravovací služby“?

Na druhou stranu, tenhle přístup Andreje Babiše a jeho hnutí vůči „malým“ je známý a neměnný. Sám Babiš považuje za „malou a střední firmu“ tak maximálně „svou“ Farmu Čapí hnízdo a z paměti ještě nevymizel jeho někdejší výrok z roku 2013 „malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy“.

A takhle se v Česku roku 2020 vládne, z hodiny na hodinu, ze dne na den, od voleb do voleb. Pivo je tu ovšem stále skoro nejlevnější v Evropě – a tak se tímhle časem lze aspoň celkem lacino prochlastat.

Reklama

Doporučované