Hlavní obsah

Lady Gaga či U2. Českým vinylům se daří tak, že rozšíří výrobu i v Americe

Foto: Anita Baselová

Zdeněk Pelc a jeho syn v jejich továrně na výrobu vinylů GZ Media v Loděnici.

Reklama

Loděnická GZ Media, která patří Zdeňku Pelcovi, investuje ve svých továrnách v Česku, USA i Kanadě do rozšíření výroby vinylových desek zhruba půl miliardy korun.

Článek

Nejprodávanějším vinylovým albem v polovině roku je Evermore od Taylor Swift, jehož se ve Spojených státech na černých deskách prodalo 143 tisíc. Překonala tak třeba Harryho Stylese nebo klasická alba Prince Purple Rain či Thriller Michaela Jacksona.

Prodeje vinylů vůbec poprvé překonaly počet prodaných CD. Za prvních šest měsíců roku 2021 se prodalo 19,2 milionu vinylových desek, zatímco CD se prodalo 18,9 milionu.

Budeme investovat ve všech našich podnicích a jen do rozšiřování kapacity výroby desek.
Zdeněk Pelc, majitel GZ Media

Na vinylové horečce vydělává největší výrobce vinylů na světě GZ Media z Loděnice, který začal rozšiřovat kapacity svých výrobních závodů ve Spojených státech, Kanadě i doma v Česku. „Budeme investovat ve všech našich podnicích a jen do rozšiřování kapacity výroby desek. Dohromady kolem půl miliardy,“ řekl pro SZ Byznys majitel GZ Media Zdeněk Pelc.

Dceřiná společnost Memphis Record Pressing už podala žádost o veřejnou pobídku v podobě snížení daně z nemovitosti kvůli rozšíření svého podniku v americkém Memphisu. Celkem by mělo ve výrobě přibýt 111 zaměstnanců, jejichž čistá mzda by měla činit 36 128 dolarů ročně (kolem 785 tisíc korun), stojí v žádosti.

Od krachu na vrchol

GZ Media plánuje vynaložit 7,5 milionu dolarů na rekonstrukci a 5,5 milionu dolarů na vybavení. „Jedná se o investici do budov, chlazení, kotlů na výrobu páry a samozřejmě do nových zaměstnanců,“ říká Pelc. Podle něho mzdy ve Spojených státech vylétly nahoru, jak se oživila ekonomika. „V Kanadě ještě můžeme sehnat lidi, ale o Česku ani nemá cenu mluvit. Tady prostě nejsou,“ dodal Pelc.

Letos určitě budeme atakovat hranici jedné miliardy EBITDA.
Zdeněk Pelc, majitel GZ Media

Snížení daně z nemovitosti by společnosti Memphis Record Pressing za deset let ušetřilo přes 1,2 milionu dolarů, ale firma by podle předpokladů vygenerovala o 4,9 milionu dolarů více příjmů z místních daní, než kdyby k projektu rozšíření nedošlo.

Nárůst zájmu o vinyly se podepisuje i na výsledcích GZ Media. „Letos určitě budeme atakovat hranici jedné miliardy EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů, pozn. red.),“ uvedl Pelc.

Jeho firma GZ Media ročně ve svých závodech vyrábí více než 40 milionů kusů vinylových desek. Tržby z hudebních nosičů a polygrafických výrobků dosáhly 3,8 miliardy korun a EBITDA 870 milionů korun. Na přelomu tisíciletí přitom firma kvůli nezájmu o gramodesky málem zkrachovala.

Reklama

Doporučované