Hlavní obsah

Lanškroun odložil opravu kašny na náměstí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Lanškroun na Orlickoústecku odložilo renovaci památkově chráněné kašny z 19. století na historickém náměstí. Bude totiž nákladnější, než se očekávalo, kašna je kulturní památkou.

Článek

Město chtělo kašnu opravit z peněz v participativním rozpočtu, lidé pro něj navrhují projekty. Pravidla ovšem umožňují investice do 800 tisíc korun. Restaurování kašny bude stát kolem 2,5 milionu korun.

Oprava kašny zahrnuje stavební práce, restaurování, doplnění kašny olověnou vanou, vybudování přípojky vody a nákup nové technologie.

„Projekt na obnovu kašny na náměstí Jana Marka Marků je připravený, ale s ohledem na výši investice a pravidla participativního rozpočtu k realizaci prozatím nedojde. Budeme se snažit najít další zdroje k financování,“ řekl starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

Po opravě kašny na ní bude přemístěno sousoší chlapce se štikou a dívkou od akademického sochaře Františka Pacíka. Dílo je v areálu školy ZŠ Dobrovského a do konce srpna ho restaurátor opraví.

Kašna s delfíny je kulturní památkou od roku 1990. Je z pískovce, čtvercového tvaru, v rozích jsou delfíni s rozdvojeným tělem. Kašna pochází z první poloviny 19. století. Na pilíři uprostřed je váza s dnem v podobě lastury. Vnější část pláště kašny zdobí rostliny.

Peníze, které město vyčlenilo na kašnu, do konce roku utratí za stezku z ulice Vančurova do Dolního Třešňovce, doplní herní prvky na dětská hřiště a vybuduje odpočívadlo. Participativní rozpočet má město od roku 2019, dává do něj zhruba milion korun.

Reklama

Doporučované