Hlavní obsah

Ledecká si vyznamenání nezaslouží, myslí si jediný poslanec ve Sněmovně

Proč si podle poslance Pavla Růžičky z hnutí ANO nezaslouží Ester Ledecká medaili?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanecká sněmovna navrhla české sportovce Petra Čecha a Ester Ledeckou na státní vyznamenání. To by měli dostat od prezidenta republiky. Proti hlasoval pouze poslanec za ANO Pavel Růžička.

Článek

Dolní komora Parlamentu v pátek navrhla prezidentovi republiky brankáře Petra Čecha a olympijskou vítězku Ester Ledeckou na státní vyznamenání. Kromě nich ho měl získat ještě lékař a popularizátor zdravé výživy Rajko Doleček.

Proti tomu, aby byla Ledecká vyznamenaná, hlasoval jediný poslanec, konkrétně Pavel Růžička z hnutí ANO. Své hlasování zdůvodnil tím, že je v pořádku ocenit sportovce, ale není si jistý, jestli by k tomu mělo dojít už ve třiadvaceti letech. Podle válečného veterána Růžičky by medaili měl dostat člověk za mimořádné zásluhy. „Když už jde někdo k prezidentovi republiky, mělo by jít o nějaký mimořádný čin,“ řekl Růžička moderátorce Seznamu Silvii Friedmannové.

Růžička srovnával Ledeckou se sportovními legendami Věrou Čáslavskou, Dominikem Haškem, Jaromírem Jágrem i Janem Železným. Podle něj tyto sportovce od mladé snowboardistky a lyžařky odlišuje to, že byli oceněni za jejich dlouhodobý přínos sportu a úspěch se jim podařilo zopakovat.

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, poslanci navrhli mimo jiné velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého. Celý seznam čítá celkem 28 jmen.

Reklama

Doporučované