Hlavní obsah

Lego kostky místo stojanů? Ministerstvo slíbilo nápravu části „chybných“ testů

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Dodavatelská společnost doplní stojánky pro zkumavky do testovacích sad ve školách. Ředitelé si stěžovali na jejich absenci. Podstavce nahrazují legem a podomácku vyrobenými náhražkami.

Článek

Ministerstvo školství napraví problém s částí testovacích sad. V krabicích od společnosti Singclean, v níž je dvacítka testů, totiž bylo jediné malé papírové „plato“ pro odkládání extrakční zkumavky. Při hromadném odkládání na jediný stojan by se mohly vzorky od školáků kontaminovat. Třeba Olomoucký kraj proto žádá, aby školy v regionu dostaly jiné sady.

Na problém v pátek upozornily Seznam Zprávy. Stěžovaly si především moravské školy, které obdržely tento typ testovacích sad. „Dodavatelská společnost nechala vyrobit dostatečné množství stojánků a jsou přidávány do nových sad. Na vyžádání je společnost připravena je distribuovat i do škol, kam již byly testy dodány,“ uvedla mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Resort také nechal pro školy zřídit infolinku, detaily jsou na webových stránkách www.goodtest.cz. „Od pondělí je plně funkční,“ doplnila mluvčí.

Proti testům Singclean, s nimiž si děti stírají vzorky z nosních dutin a tyčinku poté ždímají v extrakčních zkumavkách, se ohradil například Olomoucký kraj. Ze skladů hmotných rezerv dostal čtvrt milionu kusů. Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) ohlásil, že bude pro region požadovat jiné sady. Podle něj se pro testování nejmladších školáků nehodí. „Zvlášť ti nejmenší nezvládají některé úkony testování. Je to dané především druhem testů, které obdržely školy v Olomouckém kraji a podle mých informací i v ostatních moravských krajích. Testy nejsou pro samotestování praktické. Proto budu co nejdříve apelovat na vládu, aby na Moravu dodala uživatelsky vhodnější testy,“ uvedl hejtman.

+2

Už v pátek si na testovací sadu stěžovali na jižní Moravě. „Překvapilo mě, že jsme dostali jiný typ testů, než jsme očekávali. Počítali jsme s těmi takzvaně knížečkovými, které jsou pro žáky mnohonásobně jednodušší,“ sdělil ředitel ZŠ Jasanová Přemysl Jeřábek. „Lepu“ testy dorazily především krajům v Čechách.

Moravské školy chybějící stojan řešily svépomocí. Zkumavky tak dnes umisťovali třeba do otvorů ve velkých lego kostkách, sami vyráběli kartonové podstavce, nebo vyzývali k jejich tvorbě na 3D tiskárnách.

Některým rodičům a dětem nevyhovují ani výtěry z nosu. Podivovali se, že si mají výtěrové tyčinky zarážet hluboko do nosních dutin. „Štětičky se mají strkat dva půl centimetru hluboko. Když si změříte nos prvňáčka, tak to má až někde v mozku. Jsou absolutně nevhodné. Škoda že nejsou třeba lízátkové,“ kritizovala způsob odběru vzorků Jana Podroužková z Brna, která v pondělí vedla dítě do novolískovecké školy.

Ministerstvo školství i kvůli podobným stížnostem upravilo instruktážní video. „Sterilní tyčinku zaveďte do nosu, dokud neucítíte odpor na úrovni nosní skořepy – maximálně do hloubky 2,5 centimetru,“ doplnilo.

Kvůli testům si stěžovali také rodiče v Přerově a obrátili se na tamní radnici. „Argumentovali, že se jejich děti tohoto zákroku bojí a oni sami antigenní test Singclean nepovažují za bezpečný, když je třeba dostat se štětičkou hlouběji do nosu,“ potvrdila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Do lavic v pondělí usedli žáci prvního stupně základních škol. Ve čtvrtek si testy zopakují, prověřovat na covid se mají dvakrát týdně. V dalším týdnu je při prezenční výuce ve škole prostřídá druhá polovina stejně starých spolužáků.

Reklama

Doporučované