Hlavní obsah

Lékařka odmítla ošetřit nakažené? Není to pravda, brání ji domov seniorů

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Tvrzení záchranné služby, že praktická lékařka odmítla vyšetřit seniory nakažené covidem-19, se podle domova seniorů nezakládá na pravdě.

Článek

Není to tak, jak se původně psalo, uvádí na pravou míru informace pražský domov pro seniory v Thákurově ulici. Podle původního sdělení praktická lékařka, která má s domovem smlouvu, odmítla ošetřit seniory z důvodu nákazy covidem-19. Seznam Zprávy hovořily s ředitelkou domova, zástupkyní a vrchní sestrou, které toto nařčení odmítly.

V sobotu 14. listopadu přijel do domova takzvaný létající krizový tým záchranné služby. Do nemocnice odvezl šest seniorů, kteří měli zhoršený stav nemoci covid-19, a několika pacientům předepsal antibiotika.

Podle zjištění létajícího týmu údajně praktická lékařka odmítla ošetřit nakažené seniory. „To není vůbec pravda,“ sdělila Seznam Zprávám ředitelka domova Eva Kalhousová, která zároveň dodává, že toto sdělení záchranné služby domovu moc ublížilo.

„Paní doktorka ordinuje každou středu a i 4. listopadu u nás normálně byla celé dopoledne. Za týden jedenáctého, protože se dělaly výtěry, byla pouze na telefonu. Konzultovala s námi jakákoliv antibiotika, napsala lidem recepty a neměli jsme žádný problém, takže v našem domově opravdu je zajištěna lékařská péče jedenkrát v týdnu a další konzultace jsou po telefonu,“ vysvětluje vrchní sestra domova, že s lékařkou je domov neustále v kontaktu.

„Zrovna tu jednu středu tam shodou okolností nebyla, ale bylo to takhle domluvené a my jí vždy voláme, když se něco děje. Ona má jinak svou vlastní ordinaci. Vznikla z toho zpráva, že jsme tam 14 dní naprosto bezprizorně a nic neřešíme. To ale není pravda,“ vysvětluje nedorozumění zástupkyně ředitelky Alena Pakostová.

Celý příběh začal tím, že v domově byla nakažená jedna zaměstnankyně. Z tohoto důvodu se provedlo celoplošné testování domova. „To bylo v úterý a ve středu jsme zjistili, že už je poměrně vysoké číslo mezi klienty i mezi zaměstnanci,“ vysvětluje Pakostová.

V pátek se zhoršil stav jednoho seniora v domově, a tak se vedení rozhodlo zavolat záchrannou službu. „Ono to bylo tak, že jak jsme se postupně dovídali výsledky testů a ti lidé byli pozitivní, tak postupně, jak se zhoršili, jsme je odváželi do nemocnice, ale pak ten stav byl horší, tak jsem si myslela, že než volat paní doktorku, bude lepší volat záchrannou službu, která je operativnější,“ vysvětlila Seznam Zprávám ředitelka domova Kalhousová.

V pátek tedy přijela záchranná služba kvůli zhoršujícímu se stavu jednoho seniora. Poté se záchranná služba spojila s ředitelkou domova a v sobotu tam přijel létající krizový tým. „Všechny lidi zkontrolovali, za což jsme jim byli strašně vděční. Udělali tam velkou vizitu a rozhodli se skutečně několika lidem nasadit antibiotika. A šest lidí odvezli do nemocnice kvůli saturaci kyslíkem, ale žádné drama, jenom to tam takto ošetřili,“ popisuje situaci Pakostová.

Vzniklo nedorozumění

Tisková mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová sdělila Seznam Zprávám, že domov důchodců požádal o součinnost záchrannou službu a zřizovatel tuto pomoc schválil. Na základě toho v sobotu do domova přijeli.

„Na základě zjištění na místě události jsme zjistili, že tam více jak 14 dní lékař nebyl. Každé zařízení, jako je domov důchodců, má za povinnost zajistit nějakou lékařskou péči pacientům. A údajně ta lékařka odmítla pacienty navštívit z důvodu covidu,“ řekla Seznam Zprávám Poštová.

„Jestli se nepletu, tak to bylo sděleno létajícímu týmu od vedení domova,“ odpověděla Poštová na otázku, od koho se dozvěděli, že praktická lékařka odmítla ošetřit seniory. Záchranná služba vydala i tiskovou zprávu, kde se nachází toto sdělení.

„Někdo ze záchranky se ptal personálu, kde je paní doktorka, a někdo řekl, že tam vůbec není a nebyla tam 14 dní, takže z toho vzniklo to nedorozumění. Není to tak, že by odmítla přijít,“ vysvětluje Pakostová.

Takzvané létající týmy záchranářů fungovaly již na jaře při první vlně pandemie nového koronaviru. Jejich práci Praha obnovila na začátku října. Tým tvoří lékař, sestra, medici a spolupracující specialisté. Kromě konzultací pomáhají zdravotníci přímo v zařízeních a zajišťují pomoc se zdravotní péčí a ve spolupráci s hygienickou službou nastavují karanténní opatření. Poskytují rovněž léky, ochranné pomůcky nebo psychologickou pomoc.

AKTUALIZACE: Původní text ČTK jsme autorsky aktualizovali v plném rozsahu. Domov seniorů popřel informaci, že by místní lékařka odmítla nakažené klienty domova ošetřit. 

Reklama

Doporučované