Hlavní obsah

Riskovat a otevřít pro návštěvy? Domovy pro seniory řeší nastávající advent

Foto: Getty Images

Příbuzní i senioři vnímají to, jestli se budou moci během adventu setkat, jako letos nejklíčovější, líčí ředitelka domova pro seniory. (Ilustrační snímek)

Reklama

Nový protiepidemický systém i příslib z Ministerstva zdravotnictví dávají naději, že by mohlo dojít během adventu k částečnému otevření domovů seniorů pro návštěvy. Ředitelé to vítají, zároveň se toho i obávají.

Článek

Otevřít pro návštěvy by mohly v následujících týdnech před Vánoci domovy pro seniory. Vyplývá to jak z protiepidemického systému – teoreticky je možné, aby se Česká republika v následujících týdnech dostala na třetí stupeň, kdy už jsou zakázané návštěvy pouze uvnitř sociálních zařízení, tak i z příslibu, který dostal od Ministerstva zdravotnictví Jiří Horecký, předseda Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Ředitelé oslovených domovů pro seniory vnímají zprávu s nadějí a zároveň s obavami.

„Je to situace skoro bych řekl schizofrenní,“ popsal celou debatu ohledně znovuotevření Lumír Bareš, jednatel Domu seniorů Michle.

Na jedné straně je totiž na ředitele od seniorů i od jejich příbuzných tlak, aby se během adventu mohli setkat osobně. „Lidé jsou smutní a strádají a opravdu se upínají a každý den se mě ptají, kdy už bude možné přijít. Chceme to pro ně udělat,“ líčí situaci Daniela Lusková, ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové.

Tvrdí, že je to pro lidi letos asi ta nejklíčovější věc.

„Potřebují to, potřebují speciálně během adventu, před Vánocemi,“ konstatuje Jan Gabriel, ředitel Domu seniorů Liberec – Františkov, který ovšem jedním dechem dodává i zásadní výhrady: „Na druhou stranu je tu opravdu velké nebezpečí, že se nákaza do domovů znovu zavleče. Jak se zase volá po tom, aby se všechno rychle rozvolnilo, tak tady mě to straší.“

A ostatní ředitelé s ním souhlasí.

„Když někdo rozhodne, že budou návštěvy, tak musí říct i to b), za jakých to bude podmínek. Pandemie ještě běží. U starých lidí má to onemocnění těžký průběh,“ vysvětluje Lumír Bareš.

Postavíme se kvůli návštěvám i na řasy

V čem se jednotliví ředitelé názorově rozchází, je způsob, jak by během adventu mohly návštěvy probíhat.

„Musely by se opravdu na lékárnických vahách zvážit podmínky. Respirátor, rukavice, ale i nějaké časové omezení,“ zamýšlí se Lumír Bareš.

Například Daniela Lusková z Domova U Biřičky věří, že by zásadně mohly pomoci antigenní testy.

„Jsme ochotní se doslova postavit na řasy, abychom dokázali personálně zajistit testování návštěv. I když je to pro nás strašná zátěž,“ vysvětluje Daniela Lusková.

Takového řešení se ovšem obává Jan Gabriel z libereckého domova. „Každý dům má jiné technické možnosti, mělo by to z velké části záležet i na ředitelích jednotlivých zařízení,“ říká.

Stejně tak podle něj není vhodná v prosinci ani forma návštěv ve venkovních prostorách, tedy varianta, kterou lze vyčíst ze systému PES, jenž na třetím stupni rizika zakazuje vnitřní návštěvy.

„Venku to je v tomto počasí o strach, abychom se z covidu nedostali do chřipkové epidemie,“ podotýká Gabriel. A dodává, že zároveň budou případné návštěvy i na samotných návštěvnících, aby při první příležitosti neodkládali ochranné prostředky.

Reklama

Doporučované