Hlavní obsah

„Létá nám to nad základnami a nevíme, co to je“, tým Pentagonu vyšetří UFO

Foto: Profimedia.cz

Snímek z videa, které před několika měsíci zveřejnil Pentagon a oficiálně tak potvrdil, že američtí vojáci natočili neidentifikovatelné létající předměty.

Reklama

Pentagon sestavuje nový vyšetřovací tým pro vyšetření neidentifikovatelných létajících objektů (UFO), které pozorovali piloti amerického námořnictva, informovala o tom CNN.

Článek

Skupina vyšetřovatelů, na kterou má dohlížet náměstek ministerstva obrany David Norquist, má být oficiálně představena v následujících dnech, CNN to potvrdily dva zdroje z ministerstva. Samotný úřad to zatím ponechal bez komentáře.

Jde zřejmě o důsledek červnového hlasování výboru pro zpravodajské služby amerického Senátu. Ten se shodl, že by se Pentagon otázkou dosud nevysvětlených pozorování měl zabývat a poskytnout veřejnou analýzu. Došlo k tomu poté, co ministerstvo obrany v dubnu oficiálně zveřejnilo tři videa pořízená piloty letounů ve službách amerického námořnictva, na kterých jsou zachyceny „neidentifikovatelné létající objekty“.

„Nad našimi vojenskými základnami a prostory, kde děláme cvičení, nám tu létají věci, o kterých nic nevíme. Nejsou naše, takže ta otázka je legitimní,“ řekl předseda výboru pro zpravodajské služby Marco Rubio v červnu pro miamskou lokální televizi WFOR-TV. „Upřímně, pokud to nepochází z naší planety, je to možná lepší, než kdyby šlo o pozorování technologického skoku Číny, Ruska nebo nějakého jiného protivníka,“ dodal.

Tři zveřejněná videa ukazují, čeho měli být svědky piloti během výcvikových letů v letech 2004 a 2015. Kromě vizuálu zobrazujícího samotné objekty ukazují i bezprostřední komentáře očividně zaskočených pilotů, kteří neměli tušení, na co se to zrovna koukají.

Videa se na veřejnost dostala už dříve. Dvě z nich zveřejnil deník The New York Times v roce 2017, třetí video uvolnila soukromá vědecká organizace To The Stars Academy of Arts and Science. Zveřejnění videí Pentagonem podle amerických médií zvýšilo jejich důvěryhodnost a ještě více podnítilo spekulace o existenci mimozemského života.

Program pro analýzu záhadných záznamů začal už v roce 2007, po pěti letech ale skončil. Pentagon tehdy usoudil, že jsou záležitosti s vyšší prioritou, které potřebují financování.

Bývalý šéf tohoto programu Luis Elizondo před třemi lety promluvil o svých zkušenostech. „Osobně věřím, že máme velmi přesvědčivý důkaz, že tu nejsme sami,“ řekl CNN.

Reklama

Doporučované