Hlavní obsah

Letní ráno: Hilgertová o pomoci pacientům s ALS, létání nad Prahou i chutný burger

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (29. 8. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 29. 8. 2019

8:00 – Zprávy

8:07 – ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. To vše se děje při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny. Nemocným a jejich rodinám pomáhá organizace ALSA, která 7. září pořádá Prague City Swim, tedy akci, v rámci které si každý z nás může zaplavat a přispět na boj s onemocněním ALS. Více řeknou ředitelka organizace ALSA a klinický logoped Eva Baborová a naše úspěšná vodní slalomářka a kajakářka Štěpánka Hilgertová.

8:17 – Infoservis: Chytrá auta ano, ale s mírou. Přesně tak zní závěr studie společnosti J.D. Power, která zkoumala, jak moc využívají řidiči nové automobilové technologie. Jinými slovy – upozornění od nových asistenčních systémů v automobilech mohou být tak otravná, že je někteří motoristé vypínají.

8:19 – Radek Hrdina z terénu: Létání jako koníček

8:30 – Letní vaření: Pavel Brož servíruje chutný burger

8:43 – První robot umělec měl výstavu. Jeho díla se prodala za neuvěřitelný milion liber. Je to umělá žena, kterou nám představí Milan Šíma v reportáži z pořadu Svět bez obalu.

8:47 – V okolí Kunětické hory na Pardubicku bude dnes pořádně živo. Pokud máte volno a nevíte, co budete dělat odpoledne, určitě se tam vydejte. Lidé si tam připomenou 150. výročí slavného tábora lidu, na kterém se v roce 1869 sešlo přes 30 tisíc lidí. Ti, stejně jako na jiných místech Čech, požadovali, aby český národ měl podobná práva jako Maďaři při rakousko-uherském vyrovnání v roce 1867. O co přesně šlo a co se dnes u Kuňky, jak lidé říkají Kunětické hoře, chystá, prozradí Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.

9:00 – Zprávy

9:19 – Uzlíky na jazyku: Minulý rok jsme oslavili 100 let od vzniku Československa, kdy jsme se, jak se tehdy říkalo, zbavili třísetleté pobělohorské poroby a snahy poněmčit náš národ. Nechme stranou porobu a politiku vůbec. Podívejme se zato v pořadu Uzlíky na jazyku trochu detailněji, jak to bylo s tím jazykovým „poněmčováním“, a to nejen po Bílé hoře.

Reklama

Doporučované