Hlavní obsah

Léto u moře bude letos výrazně jiné: poloprázdné pláže, ceny se hodně změní

Jiří Jelínek šéfuje cestovní kanceláři Fischer Group, jedné z největších v tuzemsku. A říká: k moři letos vypravíme jen třetinu lidí.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hranice ve střední Evropě se otevírají a ve stejný den velké cestovní kanceláře přicházejí s novou nabídkou na letošní léto. Jet nebo letět letos k moři bude jiné než předchozí roky.

Článek

Jedna z největších cestovních kanceláří v tuzemsku CK Fischer vypraví letos k moři jen třetinu klientů oproti době před koronavirem.

Letošní léto u moře bude jiné, než na jaké jste zvyklí z minulých návštěv Středomoří či jiných oblastí. Méně lidí, víc opatrnosti, nová hygienická opatření a také jiné ceny.

Poté, co před několika dny zrušily největší cestovní kanceláře kompletní nabídku původních zájezdů pro letošní léto, přicházejí teď s novou nabídkou.

Řecko v červenci, Dubaj na podzim

„První zájezdy budou na našich webových stránkách dnes. Od prvního týdne v červenci začneme prodávat všechny řecké ostrovy, tedy Rhodos, Krétu, Kos, ale i ty menší, kde jsou rodinné hotely s rodinnou atmosférou. Plus Bulharsko a Chorvatsko,“ řekl Seznam Zprávám ředitel CK Fischer Jiří Jelínek. Skupina Fischer dál jedná s partnery i v dalších lokalitách: na Mallorce, Kanárských ostrovech a Kypru. Ty chce firma do nabídky přidat v příštím týdnu.

Anketa

Kam se letos v létě vydáte na dovolenou?
Nikam
36,5 %
Po Česku
32,5 %
Do ciziny
31 %
Celkem hlasovalo 25637 čtenářů.

Všechny kanceláře postavil koronavirus před novou situaci: musí znovu dojednat podmínky s partnery, kteří jim pomáhají klienty dopravit k moři a hostit je tam. „Stále čekáme i na to, jak to bude vypadat a za jakých podmínek bude možné cestovat. Budeme prodávat destinace, kde testy nebudou potřeba,“ dodává Jelínek.

Egypt či Turecko by se pak podle něj mohly otevřít nejdříve v srpnu nebo začátkem září. „Budeme sledovat semafor a jsme v blocích,“ dodává Jelínek s tím, že věří, že na podzim se otevřou i exotické destinace.

Na plážích třetina Čechů

V čem budou letošní zájezdy jiné?

Jelínek tvrdí, že budou levnější než loni. „Hoteliéři se snaží, aby jim zákazníci přijeli. Vidíme, že ty ceny mohou být o 10, 15, někdy i o 20 procent nižší,“ říká šéf CK Fischer. Například sedmidenní pobyt na Krétě, který se ještě nedávno prodával za 24 890 Kč a po slevě za 20 500 Kč, je v nové nabídce k mání za 18 a půl tisíce korun.

Ceny zájezdů spadly

Porto Greco Village

Kréta 7 nocí s odletem 11. 7. 2020, dvoulůžkový pokoj / polopenze

Aktuální cena LM 20 990 Kč

Loňská cena 24 990 Kč

Rozdíl –16 %

Zdroj: CK Fischer

„Ten, kdo dostal voucher u našich kanceláří, má teď velkou šanci, že ten samý zájezd koupí levněji,“ říká Jelínek.

U moře bude podle něj méně lidí.

„My sami plánujeme jen 30 procent objemu loňského roku. Když se podíváte do zemí, ze kterých se cestuje například do Řecka, jako je Itálie, Velká Británie, Německo, tak všechny tyto země budou mít také obrovské poklesy v cestování. Na plážích i v hotelech bude určitě méně lidí,“ dodává.

Švédský stůl? Jen s obsluhou

A další změny?

Stejně jako u odletů i v hotelu bude check-in online. Všude budou dodržovány rozestupy, v letadle bude stále povinná rouška, ale při samotných transferech z letiště do hotelu už vyžadována není. Při přepravě z letiště do hotelu můžete ale narazit na komplikace: omezovat ji budou nařízení o maximálním možném počtu lidí v autobusech.

Rozestupy budete muset dodržovat i u moře. Týká se to i rozmístění lehátek na plážích nebo židlí v restauracích.

A švédské stoly? „Stravování bude jiné, ale nebude zásadně jiné, aby ovlivňovalo kvalitu dovolené. Například místo toho, že si bude klient servírovat sám, tam budou předpřipravené talířky nebo tam bude někdo, kdo to jídlo bude servírovat,“ dodává Jelínek.

Rozhovor s ředitelem CK Fischer Jiřím Jelínkem o letošním létě.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Cestovní kanceláře Fischer i Exim Tours, jež patří pod skupinu Rewe, v květnu zrušily veškeré zájezdy na letní měsíce a zákazníkům vydaly vouchery. Podle Jelínka jich v celé skupině Fischer Group bylo přes sto tisíc v hodnotě stovek milionů korun.

Negativní vyšší desítky milionů

To, že má firma nasmlouváno jen 30 procent loňské kapacity, se projeví ve finančních výsledcích za letošní rok. „Určitě budeme muset počítat s negativním výsledkem. Budou to určitě vyšší desítky milionů,“ dodává Jelínek. Ještě v roce 2018 měla skupina tržby přes šest miliard korun a zisk 88,4 milionu.

Cestovní kancelář i nadále počítá se Smartwings jako svým dopravcem. Věří, že aerolinky své finanční problémy překonají a budou nadále létat. „V případě krizového scénáře bychom tu situaci ale vyřešili – jsou tu jiné aerolinky, ať už se jedná o Řecko, nebo Bulharsko. Určitě by to pro nás nebyl problém,“ dodává Jelínek.

Reklama

Doporučované