Hlavní obsah

Letos bude mít premiéru šest filmů z prostředí jižní Moravy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Loni vzniklo v Brně ve spolupráci s Filmovou kanceláří Brno působící pod turistickým a informačním centrem šest filmových snímků, jejichž premiéra se má letos uskutečnit.

Článek

Tou nejočekávanější premiérou, odloženou z loňského roku, je film Zátopek. Jeho uvedení se plánuje na srpen. Vznikl by jen těžko bez spolupráce s městem a filmovou kanceláří, uvedl v tiskové zprávě režisér David Ondříček.

„V Brně jsme našli ideální lokaci v podobě stadionu za Lužánkami, kde jsme vytvořili iluzi olympijských her v Londýně v roce 1948 a Helsinek 1952. Zároveň musím vysoce ocenit a hluboce poděkovat všem komparzistům z Brna a okolí. Když Zátopek vběhl na stadion, viděl jsem v jejich očích opravdové slzy dojetí. Na to se nedá zapomenout,“ dodal Ondříček.

Na přípravách natáčení celovečerních filmů začíná filmová kancelář s tvůrci pracovat i rok dopředu. Doporučuje například vhodné lokace. Spolupracuje také se zahraničními subjekty, například loni se v Brně točila nizozemská reality show Wie is de Mol? (Kdo je zrádce?).

„Naštěstí ani navzdory pandemii zájem o natáčení v Brně neustává, což je důležité, protože filmy přinášejí městu nejen propagaci, ale mají i významný ekonomický efekt,“ sdělila vedoucí kanceláře Ivana Košuličová.

Mezi další očekávané premiéry patří film Mazel a tajemství lesa točený v Moravském krasu, Marťanské lodě z brněnského prostředí nebo historický snímek Il Boemo o životě českého skladatele Josefa Myslivečka z prostor Mahenova divadla či zámku v Bučovicích. Moravské náměstí nebo Petrov poznají diváci z filmu Přání Ježíškovi s Evou Holubovou či Jiřím Langmajerem.

Nejen brněnské kulisy, ale i osobnosti táhnou filmaře. Česká televize odvysílá 23. února snímek Helios, který představí příběh brněnského matematika Miloslava Druckmüllera. „Odborník vytvořil metodu fotografování sluneční koróny a rozpoutal zájem vědců o studium Slunce prostřednictvím úplných zatmění. Druckmüllerovy snímky se několikrát dostaly do výběru NASA jako Astronomický snímek dne a objevily se i na stránkách prestižních vědeckých časopisů jako Nature a The Astronomical Journal,“ uvedla v tiskové zprávě Iveta Hovorková, mluvčí Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, kde Druckmüller působí.

V dokumentu Helios se tvůrci s matematikem vydali v létě 2017 na mezinárodní expedici do Oregonu za úplným zatměním Slunce. Jejich přáním je, aby se film formou projekcí dostal i na základní a střední školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované