Hlavní obsah

Liberecká nemocnice na gymnáziu testovala tři způsoby odběru vzorků pro PCR test

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační snímek.

Reklama

Zdravotníci na místním gymnáziu F. X. Šaldy testovali v jedné třídě tři způsoby odběru vzorků pro PCR testy na koronavirus. Stěrem z přední části nosu, pliváním do kádinky a odběrem slin z úst za pomocí tamponu.

Článek

Zdravotníci zjišťovali, který způsob je žákům nejpříjemnější. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře asi budou pro další testování používat stěr z nosu. „Bylo to zhruba půl na půl nos a ústa,“ dodal.

Primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová uvedla, že všechny tři způsoby jsou zhruba stejně citlivé. Odběr ze stěru nosu ale preferovala, pokud by studentům nevadil. „Pro nás to bude příjemnější zpracování,“ řekla. Odběr u každé ze tří metod je rychlý, trvá v řádu sekund, zpracování vzorků je výrazně delší. Celý proces v ideálním případě trvá podle Dolinové do tří hodin po přijetí vzorků do laboratoře, výsledky by se tak škola měla dozvědět ještě ten den. „Jinak se může stát, že výsledky budeme dávat druhý den, to je pravděpodobné při vyšším zatížení laboratoře,“ dodala. Aktuálně v liberecké laboratoři denně zpracovávají 200 až 500 vzorků, za nejhoršího stavu epidemie to bylo až 1500 vzorků.

Pro stěr z nosu byl například osmnáctiletý Jiří Bergmann, neboť je na něj zvyklý z antigenního testování. „Takže už to pro mě není překvapení, tak bych asi za sebe volil výtěrem z nosu. Tohle bylo ještě příjemnější v tom, že to nebylo z nosohltanu, ale jen z přední části nosu,“ řekl dnes ČTK. Jeho spolužačce Sabině Ptáčkové se nejvíc zamlouval odběr slin z úst. „Celkově ale ani jeden způsob nebyl nepříjemný, že bych si řekla, že to nehodlám absolvovat,“ dodala.

Pilotní projekt testování na libereckém gymnáziu F. X. Šaldy bude pokračovat za týden, zapojí se i ostatní třídy na škole. Podle náměstka hejtmana pro školství Dana Ramzera (ODS) se chtějí připravit na situaci po letních prázdninách. „Předpokládáme, že od 1. září bude PCR testování podmínkou spuštění škol a je to nejefektivnější a nejekonomičtější způsob testování žáků,“ řekl dnes novinářům.

Většina škol dosud používá antigenní testy, které jim zajistil stát. Jsou levnější a ukážou výsledek na místě, podle odborníků jsou ale také méně spolehlivé než PCR testy. Pokud se škola rozhodla přejít na PCR testy s výsledky z laboratoře, stát jí za jeden kus proplatí zpětně 200 korun. Za výhodu považuje ředitel libereckého gymnázia Václav Ulvr, že PCR test má delší dobu platnosti a zejména, že je průkaznější. „Myslím, že co je na tom PCR testu důležitější je opravdu to, že má lepší vypovídací hodnotu, že budeme přesněji vědět, jestli to dítě je či není pozitivní,“ dodal.

Reklama

Doporučované