Hlavní obsah

Liberecká zoologická zahrada nestihne v pondělí otevřít

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecká zoo nezvládne od pondělí otevřít pro návštěvníky své venkovní prostory, jak jí to umožňuje rozhodnutí vlády. Nestihne nabrat sezonní pracovníky a navíc dokončuje rekonstrukci povrchů cest v dolní části zahrady.

Článek

Mluvčí zoo Barbara Tesařová předpokládá, že bude možné otevřít během příštího týdne.

Vláda původně avizovala, že zoologické zahrady budou moci otevřít až 25. května. Ve čtvrtek ale rozhodla, že návštěvníci do nich mohou chodit už skoro o měsíc dříve.

„Děkujeme vládě, že to takto urychlila, ale nečekali jsme, že to bude takhle brzo,“ uvedla Tesařová. Podle ní potřebuje zoo k otevření pár dnů navíc. „Důvody jsou dva. První je, že nestihneme během víkendu nabrat všechny sezonní pracovníky na obsluhu bister či toalet,“ řekla. Druhým je, že v dolní části zahrady se dokončuje oprava takzvaného náměstíčka zhruba za pět milionů korun. V dezolátním stavu tam byly inženýrské sítě v zemi a obnovu potřeboval i povrch cest. „Když bychom teď upravili stavbu tak, aby tam mohli chodit i návštěvníci, tak se to protáhne. Zkusíme urychlit stavbu, aby skončila co nejrychleji,“ dodala.

O dřívější otevření liberecká zoo spolu s dalšími zahradami v zemi usilovala, výzvu zaslaly zahrady i vládě. Ztrátu do konce dubna odhadovala liberecká zoo na šest milionů korun. Ředitel zoo David Nejedlo ocenil, že v těžké chvíli pomohli dárci. „Velice si vážíme každého materiálního i finančního příspěvku. Mezi dárci se dokonce často vyskytují i senioři, majitelé restaurací a kaváren nebo členové záchranných složek, kteří sami zažívají nelehké období,“ uvedl.

Jenom krmiva pro zvířata věnovali dárci zoo přes půl tuny. Dostala 100 kilogramů rýže, 180 kilogramů luštěnin či deset sklenic medu i více než 1 000 vajec. „Tak obrovskou vlnu solidarity a nezištné podpory ze strany veřejnosti jsme vůbec nečekali. Lidé klepali na naše dveře téměř neustále,“ uvedla zooložka Petra Bolechová. Další přispěli finančně. „Během posledních týdnů mnohonásobně stoupl počet zájemců o podporu chovu vybraných druhů zvířat a drobní dárci již podpořili zahradu částkou zhruba 300 000 korun,“ uvedla Tesařová. Zároveň se podle ní zvyšuje počet prodaných vstupenek, které ale lidé nevyužijí a nechají propadnout ve prospěch zoo. „Od minulého týdne se jich prodala více než stovka,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované