Hlavní obsah

Liberecké divadlo uvede francouzskou konverzační komedii Jméno

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Činohra divadla F. X. Šaldy nastudovala francouzskou konverzační komedii nazvanou Jméno. Právě po vyslovení jména Adolf, které nosil i nechvalně proslulý německý diktátor, se původě idylická večere několika přátel zvrtne.

Článek

Autory komedie jsou Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patellière, v Malém divadle bude mít hra premiéru v pátek. Jeviště bylo vytvořeno uprostřed sálu a diváci tak mohou mít pocit, že jsou součástí scény.

„My jsme se scénografem Pavlou Kodedou se pokusili vytvořit jakýsi ring, ve kterém se naše postavy střetnou,“ řekla dnes ČTK režisérka představení Kateřina Dušková.

Hra začíná jako přátelská večeře dvou manželských párů a jednoho jejich přítele. Kulinářský zážitek a společenská konverzace se zvrtnou poté, kdy nastávající otec Vincent sdělí, že hodlá svému synovi dát jméno Adolf. „Jak si ti přátelé hrají, tak se pustí do hlubin, které začínají odkrývat jejich slabiny, začínají si dávat na čelo nálepky, začínají se pojmenovávat jmény, kterými se dosud nikdy nepojmenovávali. Trochu se jim to vymkne z kontroly,“ uvedla Dušková. Podle ní je to komedie o nás všech a najít se v ní může každý. „Pro mě je hra o tom, že pokud je přátelství tak pevné a opravdové, tak přemůže i takové nepovedené večery,“ dodala.

Hra byla poprvé uvedena v roce 2010 v pařížském divadle Édouard VII, poté ji dvojice autorů převedla do filmové podoby. Liberecká verze ale bude odlišná od originálu. „Je to francouzská, brilantně napsaná konverzační komedie. Ale jak ti Francouzi o věcech mluví déle než my, tak jsme s dramaturgyní Lenkou Chválovou text poměrně razantně upravili a zkrátili,“ řekla Dušková.

Role přátel ztvární v Malém divadle Markéta Tallerová, Martin Polách, Zdeněk Kupka, Tomáš Impseil a Jana Stránská. S obsazením je režisérka spokojená. „Setkání s takto výraznými hereckými osobnostmi je vždycky čistá radost pro režiséra,“ dodala Dušková.

Reklama

Doporučované