Hlavní obsah

Liberecké Šaldovo divadlo vymění všechny sedačky, přispět mohou i diváci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Divadlo F. X. Šaldy vymění v hledišti velké scény během letošního a příštího roku bezmála za deset milionů korun všechny sedačky. V historické budově z konce 19. století jich je přes 450, staré jsou více než 50 let.

Článek

Na výměnu sedaček mohou přispět i diváci či firmy. Podle ředitelky divadla Jarmily Levko se tím mohou zapsat do historie hlediště, neboť jména dárců budou na zadní straně nových sedaček.

„Ke kultuře a speciálně k divadlům vždycky patřilo, že se lidé skládali. Třeba než se začalo stavět naše Šaldovo divadlo, tak rada města řekla, že to bude řešit až poté, co nějakou určitou částku si vybere obyvatelstvo mezi sebou,“ řekla ředitelka. Podporu veřejnosti cítí i nyní, kdy kvůli koronavirovým opatřením nemohli od loňského podzimu hrát před diváky a znovu to bude možné až od příštího týdne. Od lidí získalo divadlo za poslední měsíce řádově statisíce korun. „Tak jsme si řekli, že dáme tu možnost, že se některý divák nebo firma může zapsat do historie tím, že si jakoby adoptuje nebo zakoupí pro nás jednu sedačku a na zadní části bude mít zlatou cedulku, kde bude mít své jméno,“ uvedla Levko.

Pořízení jedné sedačky stojí 13 794 korun. Možné je přispět i desetinou z této částky a jméno dárce tak nebude na sedačce, ale na nové pamětní desce u vchodu do divadla. „Není úplně smyslem vybrat na sedačky, ale spíš tím dát možnost Liberečanům, aby se zapsali do historie divadla a měli tam svoji cedulku,“ řekla Levko. Divadlu se na letošní první etapu výměny sedaček podařilo získat dotaci z Libereckého kraje. Pokud se podaří vybrat peníze i od dárců, část nevyužité dotace se použije na rekonstrukci foyeru Malého divadla nebo na zábradlí v Šaldově divadle.

Letos se budou měnit v Šaldově divadle sedadla v přízemí a na prvním balkonu, která jsou ze 60. let minulého století. Příští rok přijdou na řadu sedačky z druhého a třetího balkonu, jež jsou dokonce z roku 1957. Podle ředitelky původně uvažovali o repasi sedadel, byla by ale dražší a kvůli špatnému stavu sedaček nebylo ani jisté, zda by to bylo vůbec možné. Nové sedačky by měly vypadat stejně jako ty současné. „Jenom s tím rozdílem, že budou pevnější, pohodlnější a tak dále, takže očekávejte opět červenou barvu, sedačky v tomto duchu,“ dodala Levko.

Výměna sedaček završuje rekonstrukci hlediště, která se v novorenesanční budově z roku 1883 dělala loni za 4,4 milionu korun. Převládající červenou tehdy nahradila krémová a lépe tak vynikají dekorativní prvky, jako jsou strop či čela balkonu a galerie. Díky úpravám se zlepšila i akustika. Interiér se nyní blíží podobě, jakou mělo divadlo v době svého vzniku.

Reklama

Doporučované