Hlavní obsah

Libyjská pobřežní stráž zachránila 500 migrantů. Mířili do Itálie

Libyjská pobřežní stráž zachránila 500 migrantů. Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Stovky migrantů se snažily na 18 metrů dlouhé lodi dostat k italským břehům. Běžence nejdříve chtěla zachránit nevládní organizace. Akci převzala libyjská pobřežní stráž, která běžence vrátila do Libye.

Článek

Libyjská pobřežní stráž ve středu zachránila 500 migrantů u pobřežního města Sabráta. Lidé se tísnili na 18 metrů dlouhé lodi ze dřeva, která měla namířeno do Itálie. Loď byla tak přeplněná, že jí hrozilo potopení. Libyjci se k lodi přiblížili ve chvíli, kdy běžence chtělo zachránit plavidlo nevládní organizace Sea Watch. Odvezlo by je do Evropy.

Migranti byli převezeni nakonec do Tripolisu, kde jim příslušníci libyjského Červeného půlměsíce poskytli humanitární pomoc. Později je přemístí do záchytných center.

Podle mluvčího organizace Sea Watch dostalo její plavidlo instrukce od řídícího centra italské pobřežní stráže, aby záchrannou akci přenechalo libyjské lodi. V případě, že by loď zachránila nevládní organizace, běženci by byli převezeni do Evropy.

Mezi uprchlíky bylo více než deset žen. Podle mluvčího pobřežní stráže pocházelo více než 300 lidí z Maroka, 145 z Bangladéše, 23 z Tuniska a několik z dalších afrických či blízkovýchodních zemí.

Milion se chce doplavit do Evropy

Mezinárodní organizace uvádí, že v současné chvíli je v Libyi 800 000 až milion lidí, kteří doufají, že se doplaví do Evropy. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky. Asi sedm až osm tisíc migrantů se nyní nachází ve dvaceti libyjských záchytných centrech.

Libye se zatím nevzpamatovala z chaosu, který v zemi převládá od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011. V posledních třech letech se každý rok z Libye do Itálie přeplavilo více než 150 000 migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos zatím do Evropy dostalo po moři 44 209 uprchlíků. Téměř 1 100 jich cestou zahynulo nebo jsou pohřešováni.

Reklama

Doporučované