Hlavní obsah

Lidé kolem Trumpa naletěli novinářům. Chtěli si vzít dva miliony z Číny

 

Reklama

Republikánský tým i dva týdny před prezidentskými volbami pokračuje v sérii skandálů, teď kvůli financování kampaně.

Článek

Reportéři britského deníku The Daily Telegraph napálili společnost Great America PAC, která zajišťovala financování prezidentské kampaně Donalda Trumpa. Prostřednictvím vymyšleného čínského dárce chtěli republikánskému kandidátovi přispět dvěma miliony dolarů. Americké zákony přitom finanční podporu ze zahraničí zakazují.

Novináři v přestrojení vystupovali jako konzultanti zastupující čínského mecenáše a oslovili společnosti zajišťující finanční zdroje pro Hillary Clintonovou i Donalda Trumpa. Zatímco zástupci demokratické kandidátky nereagovali, spoluzakladatel „republikánské" PAC Eric Beach se reportérům ozval.

Beach navrhl převést peníze čínského sponzora skrytě přes veřejně prospěšnou organizaci, jíž zákon nezakazuje přijímat peníze ze zahraničí a zároveň nemusí uvádět jméno dárce. Beach v e-mailu novinářům uvedl, že „všechny doporučené cesty jsou legální".

Reportéry pak oslovil také Jesse Benton, který ve společnosti pracoval do května 2016 na vedoucí pozici.

Představil se jako konzultant PAC a navrhl převést miliony prostřednictvím vlastní společnosti. Benton na nahrávce řekl, že „by jim to umožnilo utratit další dva miliony na digitální a televizní reklamy pro Trumpa". A slíbil, že role čínského sponzora se „donese k Trumpovým uším".

Když vyšlo najevo, že se za vymyšleným čínským sponzorem skrývají novináři The Daily Telegraph, Benton okamžitě popřel, že by se dopustil „neetického jednání". Do kontaktu s reportéry se prý zapojil až na pokyn Beache.

Právní zástupce PAC Dan Backer se pokusil aféru změkčit tvrzením, že Benton již není součástí kolotoče kolem Trumpa: „Pan Benton od května nepracuje v PAC a nejedná jeho jménem."

Podle Backera „PAC nepřijal nikdy příspěvek od zahraničního dárce nebo společnosti".

Samotné vedení Trumpovy kampaně k otázce, zda o celém schématu na zakrytí milionů ze zahraničí vědělo, uvedla jeho mluvčí pouze: „Od PAC jsme se v dubnu veřejně distancovali."

Zjištění vyvolalo otázku, jaký původ mají finanční zdroje Trumpovy kampaně. Ačkoliv republikánský kandidát opakovaně vystupuje vůči demokratické kandidátce Hillary Clintonové a jejímu napojení na vnější finanční zdroje, sám čelí obvinění z financování ruskými penězi. Trumpův byznys například financuje ve Spojených státech jako jedna z mála bank německá Deutsche Bank, která napomáhala vyvádění ruských peněz do zahraničí.

Podle agentury Bloomberg získala dosud demokratická kandidátka Hillary Clintonová na kampaň 766,6 milionu dolarů (19 miliard korun). Republikánský lídr Donald Trump na ni v tomto ohledu ztrácí. I přes vlastní zdroje, které do prezidentské volby vložil, má na kontě pouze 392,1 milionu dolarů (9,7 miliardy korun).

Autor: Josef Mačí

Reklama

Doporučované