Hlavní obsah

Lid versus Clintonová a Trump. Američané poslali kandidátům do debaty 15 tisíc dotazů

 

Reklama

Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa čeká dnes v noci druhá debata prezidentských kandidátů. Otázky budou klást sami Američané.

Článek

Zatímco v první prezidentské debatě mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou kladla otázky především moderátorka, tentokrát se ke slovu dostanou samotní občané. Prostor totiž získá publikum. Přítomní diváci položí zhruba polovinu otázek. Na zodpovězení každé z nich mají kandidáti po dvou minutách.

Druhou polovinu dotazů budou klást moderátoři Martha Raddatz z televize ABC a Anderson Cooper z televize CNN. Otázky jim připravili Američané prostřednictvím internetu. Položili bezmála patnáct tisíc dotazů. Třicet z nich by dnes v noci Clintonová a Trump měli zodpovědět.

Američany zajímají pravidla pro nákup zbraní

Nejúspěšnější otázka v internetovém hlasování se týká držení střelných zbraní. „Podpořili byste povinné prověřování trestní minulosti při prodeji zbraní?“ ptá se Richard z Kalifornie. Jeho otázku podpořilo téměř sedmdesát čtyři tisíc Američanů.

„Jak zajistíte dodržování druhého dodatku?“ ptá se Tim a spolu s ním necelých šedesát čtyři tisíc dalších voličů. Podle druhého dodatku americké ústavy mají lidé právo na držení a nošení zbraní.

Když deportujete mé rodiče, co se mnou bude?

Šestiletá Sofie z Kalifornie je občankou USA stejně jako její tříletá sestra. Jejich rodiče jsou však nelegální imigranti. Nejen Sofii, ale i dalších třicet tři tisíc Američanů zajímá, co by se podle budoucí hlavy státu mělo dít s dětmi, pokud budou jejich rodiče ze země vyhoštěni.

Do první třicítky dotazů, které dnes padnou, se probojovala rovněž témata spojená se sociálním zabezpečením, zdravotní péčí dostupnou pro všechny nebo například otázka ochrany životního prostředí či legalizace marihuany.

Trump poprvé mezi voliči

Dosud dával Donald Trump přednost velkým anonymním setkáním před stovkami lidí. Redaktorka CNN MJ Lee píše, že zatímco kandidáti preferují zejména v primárkách menší setkání, při nichž se mohou s voliči potkat osobně, některým potřást rukou nebo pochovat jejich děti, Trumpova dosavadní strategie byla opačná.

Dnešní debata bude pro Trumpa první zkušeností s relativně intimní atmosférou, kde se nevyhne interakci s publikem. A přitom právě dnes se Trump ukáže divákům poprvé od nové kauzy týkající se vulgárních komentářů na adresu žen.

I když někteří Trumpovi spolustraníci požadují jeho odstoupení z kampaně, on sám vzkázal, že rozhodně nekončí a jde si pro vítězství. Do jaké míry jeho omluvě veřejnost uvěřila, ukážou dotazy i reakce publika při dnešní debatě, která startuje ve tři hodiny ráno středoevropského času. Tentokrát se odehraje na Washingtonské univerzitě ve městě St. Louis.

Reklama

Doporučované