Hlavní obsah

Lidé se bojí vstoupit do stovek mexických budov, kontrola statiky potrvá týdny

Lidé požadují oficiální zhodnocení statiky budov. Jinak do nich odmítají vstoupitVideo: AP

 

Reklama

Mexičané se bojí vrátit do práce, škol i vlastních obydlí. Nedávné zemětřesení poničilo stovky budov, podle agentury AP hrozí bezmála čtyřem stovkám objektů zřícení.

Článek

Praskliny v budovách zasažených silným zemětřesením děsí obyvatele Mexika. Přestože od otřesů uplynul už týden, statika některých objektů může být natolik narušena, že stavbám hrozí dodatečné zřícení. Například v neděli se zřítila polovina kopule jednoho z kostelů v hlavním městě Mexico City.

V Mexico City budou proto několik týdnů uzavřeny tisíce škol. Úřady musí zkontrolovat bezpečnost jejich budov. Dosud se podařilo obnovit provoz jen v několika stovkách školských zařízení. Po důkladné kontrole volají ale i další lidé - chtějí mít jistotu, že objekty, ve kterých pracují nebo bydlí, jsou bezpečné.

Video: Mexico City má smůlu v tom, kde je postaveno, říká k zemětřesení český geofyzik Fischer.

Při kontrole objektů se ukázalo, že některé budovy nemají v pořádku stavební povolení nebo jinou stavební dokumentaci. Mezi takové patří i sedm škol, konkrétně i ta, pod jejímiž sutinami zemřelo 19 žáků a sedm dospělých.

Kvůli zemětřesení doposud zahynulo v celé postižené oblasti přes 320 lidí. Dalších 50 osob se stále pohřešuje. Záchranáři se je snaží hledat pod sutinami zřícených budov.

„Mohu říci, že v současnosti už je nepravděpodobné, že bychom nalezli někoho živého," uvedl šéf mexické civilní obrany Luis Felipe Puente pro agenturu Reuters. Předpokládá, že pod troskami najdou už jen těla pohřešovaných. Počet obětí zemětřesení se tak může vyšplhat ke čtyřem stovkám.

Reklama

Doporučované