Hlavní obsah

Lidé se na jižní Moravě dožívají vyššího věku než před 15 lety

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé žijící v Jihomoravském kraji mají vyšší naději dožití, než tomu bylo před 15 lety. Naděje dožití je věk, kterého se průměrně mohou dožít.

Článek

Zatímco ženám se pravděpodobná délka života průměrně zvýšila o tři roky, mužům téměř o čtyři. V tiskové zprávě to dnes uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Nejvyššího věku by se muž mohl dožít v okrese Brno-město, a to 77,27 roku, žena pak v okrese Vyškov, a to 82,8 roku.

Naděje dožití neboli střední délka života značí průměrný počet let, který má člověk v určitém věku ještě naději prožít. Údaje pocházející z tabulek úmrtí se za jednotlivé okresy pro zpřesnění výsledků zpracovávají z průměrů pětiletých období, aktuálně tedy z let 2015-2019.

Přestože se pravděpodobná délka života v okresech kraje průměrně zvýšila více u mužů než žen, stále je to žena, kdo se v průměru dožívá vyššího věku. „Pokud muži žijící v Jihomoravském kraji v roce 2019 dovršili 65 let, mají před sebou v průměru ještě minimálně 16 let života. Ženy z okresů kraje ve stejném věku pak nejméně 20 let,“ uvedl Adam. Novinkou je uvedení naděje dožití osmdesátiletých. V Jihomoravském kraji je to u mužů v průměru sedm let, u žen devět let.

Ve srovnání se zbylými okresy České republiky jsou nejvyšší hodnoty naděje dožití u mužů z Brna-města i žen z okresu Vyškov na šestém místě. Nejnižší pravděpodobný věk dožití je u mužů i žen v okrese Most, kde se muž může dožít průměrně 73,1 roku a žena 78,9.

Reklama

Doporučované