Hlavní obsah

Lidé si berou dovolenou, v pondělí přijde úplné zatmění Slunce

Kudy bude procházet hlavní pás zemí, kde bude k vidění úplné zatmění Slunce?Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Do České republiky se další zatmění Slunce vrátí až v říjnu roku 2135.

Článek

Dvě minuty a čtyřicet sekund bude trvat úplné zatmění Slunce, na které se chystají obyvatelé USA. Jev započne v 9:05 tamního času v Oregonu a lidé ve Spojených státech ho budou moci postupně sledovat několik hodin - přesouvat se bude v úzkém pásu přes Idaho, Wyoming a Nebrasku do Kansasu, Missouri, Tennessee a Georgie až po Jižní Karolínu na východním pobřeží.

Americká NASA vytvořila k mimořádné události webový speciál, kde například důrazně varuje před pozorováním Slunce bez dostatečné ochrany očí. Jediným okamžikem, kdy je možno odložit speciální brýle, je chvíle úplného zatmění.

Částečné zatmění bude k vidění také v západní části Evropy či na severozápadu Afriky a stejně tak i v dalších částech Severní i Jižní Ameriky.

Největší rozruch se nicméně očekává v pásu na území USA, kudy „velké americké zatmění” přímo prochází. Tisíce nadšenců si podle agentury ČTK kvůli vzácné podívané berou dovolenou a jindy poklidné venkovské oblasti Spojených států se chystají na nápor turistů. Hotely hlásí naplněné pokoje, úřady očekávají kolony na silnicích a připravují mimořádné nasazení policistů či zdravotníků.

V USA byl naposledy jev, kdy Měsíc zcela překryl Slunce, k vidění před devadesáti devíti lety.

V České republice se další možnost spatřit zářící prstenec ve tmě má objevit až 7. října roku 2135.

Reklama

Související témata:

Doporučované