Hlavní obsah

Lidé v Jablonci si příští rok za odpady připlatí, potřebují i novou smlouvu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Novela zákona o odpadech přinesla sjednocení cen. Lidé se musí do konce letošního roku k poplatku za odpad nově registrovat, platnost současných smluv končí 31. prosince. Bez nové registrace jim po Novém roce popelnice nevyvezou.

Článek

S registrací by Jablonečané neměli váhat, úředníci musí zpracovat zhruba 5500 smluv.

Registrovat se mohou lidé osobně na magistrátu v nově zřízeném kontaktním centru v přízemí radnice, není to ale podmínkou. „Vyplněnou žádost mohou doručit poštou v obálce označené ODPADY, nebo mohou obálku vhodit do schránky umístěné před vchodem do budovy městské policie, která je označena nápisem ‚korespondence odpady‘. Žádost je možné městu doručit i prostřednictvím datové schránky,“ doplnila mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Jablonec je jedním z mála měst v Libereckém kraji, kde nemají paušál, ale lidé platí za popelnici. I díky tomu se ve druhém největším městě v kraji už teď zhruba 40 procent odpadu vytřídí. Novela zákona o odpadech přinesla sjednocení plateb, což u některých nádob znamená od příštího roku zdražení i na více než dvojnásobek. „U některých menších nádob byl 25 let poplatek přes jednu korunu za litr, kdežto u těch největších byl hluboko pod jednou korunou,“ řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Teď budou platit všichni 80 haléřů za litr.

Pro majitele nejmenších šedesátilitrových nádob to při vyvážení každý týden bude znamenat, že od ledna zaplatí za celý rok 2496 korun, to je jen o dvě koruny víc než letos. Naopak u 120litrové nádoby se cena zvedne o 56 procent na 4992 korun a u 1100litrového kontejneru dokonce o 73 procent na 45.760 korun. Pokud budou lidé víc třídit a bude jim stačit vyvezení nádoby jen jednou za dva týdny, tak podle Kouřila ve srovnání s letošním rokem mohou ušetřit.

Každý má možnost si nově zvolit velikost popelnice a stanovit četnost vývozu tak, aby splnil minimální požadavek 60 litrů na občana za měsíc. „Doporučujeme všem, aby hned neměnili velikosti nádob a četnost svozu. Aby si vše nejprve vyhodnotili a až po určité době fungování nového systému začali se změnami. Rozhodně není třeba překotně měnit počty a četnost svozů hned, protože změny lze provádět kdykoli během roku,“ dodal Kouřil.

Díky změně plateb by mělo město na odpad méně doplácet. V loňském roce přišlo nakládání s odpady ve městě na 46,5 milionu korun, z toho 83 procent získala radnice od obyvatel na poplatcích a také za tříděný odpad, zhruba osm milionů doplácela. V letošním roce je ale zátěž pro radnici vyšší, za odpad zaplatí 54 milionů, jen 33 milionů ale vybere od obyvatel a dalších sedm milionů získá za vytříděný odpad. V příštím roce by se měl podle Kouřila příjem od obyvatel zvýšit na 53 milionů korun, příjmy by tak měly náklady města pokrýt.

Reklama

Související témata:

Doporučované