Hlavní obsah

Lidé v Liberci mohou i v době covidu splnit přání opuštěným dětem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé v Liberci mohou i v době covidu splnit přání opuštěným dětem a zahrát si na Ježíška. 23. ročník charitativní akce Vánoční strom splněných přání ale paradoxně zkomplikovalo rozvolnění koronavirových opatření.

Článek

ČTK to dnes řekla autorka projektu Květoslava Pěčková, která sbírku dárků pro děti z dětských domovů pořádá už od roku 1998. Letos poprvé si ale není jistá, zda se jí v náročné době podaří splnit všechna dětská přání.

K uspořádání Vánočního stromu splněných přání inspirovala před lety Pěčkovou podobná akce v hlavním městě. „Hlavně jsem se ale rozhodla, že už nedám peníze žádné nadaci a vytvořím si vlastní akci. Tady jdou peníze přímo na dárky a dětem, není tady žádný mezičlánek,“ řekla. Za ta léta už si akce našla v předvánočním čase své místo i pravidelné dárce. Sama organizátorka ji považuje za nezbytnou součást svého života, které před Vánocemi obětuje většinu času i energie. Její byt se v prosinci mění ve skladiště a večery tráví balením a tříděním dárků.

Charitativní akce odstartovala 1. prosince, letos ale bez tradičního kulturního programu. Ještě dnes mohli lidé strom najít v nákupním centru Globus a u hostesek si vybrat jeden z 250 lístečků s přáním konkrétního dítěte, dárek koupit, zabalit a zase hosteskám předat. „Radovali jsme se, že ve čtvrtek otevřou další obchody a pro lidi to bude jednodušší, a dnes nám oznámili, že od čtvrtka je všechno jinak,“ řekla Pěčková. Stromek se přesunul do sousedního Géčka. „Cedulky navěsili na stromeček, aby tam nemusely být hostesky, dárky se budou předávat do květinářství, kde si je pak vyzvednu. Důvodem je těch 15 metrů na osobu,“ dodala.

Pěčková doufá, že i přes komplikace lidé vánoční strom najdou a splní přání co největšího počtu dětí. Dárky mohou nosit do 15. prosince, o dva dny později si je pak ředitelé dětských domovů převezmou. V minulosti pomáhali i sponzoři, dokupovali dárky, které lidé nedodali, aby žádné dítě nebylo ošizeno. „Letos je to poprvé, kdy jsem nemohla garantovat, že opravdu splníme všechna přání,“ dodala Pěčková.

Reklama

Doporučované