Hlavní obsah

Lidovci chtějí do voleb se Starosty v koalici. „Třetí síla" bude potřebovat zisk deseti procent

Lidovci chtějí do koalice se STAN.

 

Reklama

Volební spolupráci teď musí potvrdit hnutí STAN. Jasno by mělo být do konce února.

Článek

Vládní KDU-ČSL si na celostátní konferenci v Brně odhlasovala volební spolupráci s hnutím STAN. Chtějí pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny vytvořit dvojkoalici.

Rozhodnutí musí ještě potvrdit Starostové. První místopředseda STAN Vít Rakušan uvedl v České televizi, že varianta přímé koalice je možná. Návrh lidovců podle něj projedná zřejmě příští týden celostátní výbor hnutí. Uskupení by podle předsedy Starostů Petra Gazdíka mělo být schopné konkurovat nejsilnějším hráčům na politické scéně.

Lidovci mluví o „třetí síle”, koalici s reálnými ambicemi konkurovat zavedeným parlamentním stranám. Pro vstup do Sněmovny by potřebovala 10 procent hlasů.

Starostové a nezávislí začali s KDU-ČSL jednat o spolupráci v prosinci. Bělobrádek minulý týden v dopise straníkům napsal, že kandidátky by se sestavovaly podle síly obou uskupení v jednotlivých krajích. Bělobrádek v dopise také uvedl, že lidovci nebudou se STAN spolupracovat za každou cenu. KDU-ČSL podle něj bude žádat, aby kandidáti za STAN nehlasovali v rozporu se zásadními etickými hodnotami KDU-ČSL.

Variant spolupráce bylo více. Lidovci zvažovali možnost účasti Starostů na lidoveckých kandidátkách. To se ovšem hnutí STAN nezamlouvalo. Další možností bylo vytvořit volební společnou stranu, které by pro vstup do Sněmovny stačil zisk pěti procent. Na to ovšem podle vedení křesťanských demokratů není dostatek času a hlavně by lidovci přišli o zavedenou značku KDU-ČSL.

Reklama

Doporučované