Hlavní obsah

Lidský rok = sedm psích let. Tato rovnice podle vědců dávno neplatí

Foto: Profimedia.cz

Váš psí mazlíček je pravděpodobně „starší“, než si myslíte.

Reklama

Známá metoda přepočtu psího stáří na lidské, která násobí jeden „lidský“ rok sedmi, je překonaná. Americký tým vědců nyní publikoval studii, která vzorec upřesňuje. Ročnímu štěněti je podle ní 30 lidských let.

Článek

Tým vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu ve čtvrtek publikoval studii, která starý výpočet vyvrací. Podle textu z časopisu Cell Systems Journal není mezi stárnutím psů a lidí vztah přímé úměrnosti. Psi zpočátku života stárnou mnohem rychleji než lidé, následně se u nich proces stárnutí naopak zpomaluje.

Nová výpočetní formule tento rozdíl zohledňuje. Vědci se k výpočtu psího věku rozhodli prozkoumat molekulární změny na povrchu DNA, tedy takzvaný proces metylace. Zaměřili se na měnící se vzorek metylových skupin u 104 labradorských retrívrů ve věku 0 až 16 let.

Metylové skupiny se během chemické reakce připojují na molekuly DNA a ovlivňují tak projevy určitých genů. Během života pak v podstatě vypínají geny, které již nepotřebujeme, nebo opravují geny, u kterých dochází k mutacím. Proces metylace je u všech savců do jisté míry podobný, zdá se proto vhodný ke zkoumání biologických hodin a procesu stárnutí.

To částečně potvrdil i výzkum. Vyplynulo z něj, že u lidí i psů s věkem zpomalují vývojové geny. Stejně tak u obou druhů dochází k „opravám“ mutujících genů. Psi mají stejně jako lidé důležité životní mezníky: výměnu zubů, pubertu či schopnost oplodnění.

Odehrávají se ale v odlišném časovém horizontu. Podle studie je „lidský“ věk jednoročního psa třicet let. Neznamená to však, že k výpočtu věku psa je třeba jeden rok vynásobit třiceti. Stárnutí psa neprobíhá rovnoměrně, spíše se s věkem postupně zpomaluje.

Vědci nakonec ze zkoumání odvodili vzorec, podle nějž je psí ekvivalent lidského stáří roven šestnáctinásobku přirozeného logaritmu skutečného věku psa zvýšeného o konstantu 31.

Čtyřletý pes se fází stárnutí rovná třiapadesátiletému člověku. Poté, co pes dosáhne sedmi let, se jeho stárnutí opět významně zpomalí. Ve věku dvanácti let dosahuje věku jednasedmdesátiletého člověka.

Jaké je stáří vašeho psa?

Věk psa … Ekvivalent stáří v „lidských“ letech

1 … 31

2 … 42

3 … 49

4 … 53

5 … 57

6 … 60

7 … 62

Vzorec pro výpočet (vp - věk psa):

16 . ln vp + 31 = „lidské“ stáří psa

„Když se nad tím zamyslíte dává to smysl. Devítiměsíční fenka může mít štěňata, takže bylo jasné, že se jeden psí rok nemůže rovnat sedmi lidským,“ uvedl vedoucí výzkumu Trey Ideker pro zpravodajský server CNN. „Mám šestiletou fenku, která se mnou stále chodí běhat, ale až teď si uvědomuji, že není tak mladá, jak jsem si myslel,“ dodal vědec.

Nový vzorec „je první, který je přenosný napříč druhy savců“. Vědci ho zatím plánují otestovat na dalších psích plemenech. Věří, že zjištění pomohou veterinářům dělat informovanější rozhodnutí při volbě vhodné léčby pro psa. Studium procesu metylace by také mohlo sloužit k určení celkového stáří organismu, a to nejen u lidí, ale i u mnoha dalších druhů.

Studie byla původně zveřejněna už v listopadu roku 2019 na webové stránce bioRxiv, jež je určena pro publikaci tzv. preprintů, tedy akademických článků, které ještě neprošly recenzním řízením. Nyní se ho konečně dočkala.

Reklama

Doporučované