Hlavní obsah

Lípa Musica připravuje benefiční koncert pro Liberecký kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizátoři Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica připravují benefiční koncert pro Liberecký kraj.

Článek

Výtěžek koncertu, na němž vystoupí umělecký garant festivalu, houslový virtuos Josef Špaček a klavírista Miroslav Sekera, poputuje do sbírky na boj proti novému koronaviru, kterou vyhlásil Liberecký kraj. Koncert z libereckého divadla F.X. Šaldy budou moci zájemci sledovat živě na https://www.facebook.com/lipamusica/, ale také například na internetové televizi Mall.tv. ČTK to dnes řekla mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

Koncert začne 30. dubna v 19:00, nabídne díla Bedřicha Smetany a Igora Stravinského. Veřejnost má možnost přispět prostřednictvím dárcovské platformy www.donio.cz/lipamusica. „Prostředky poputují tam, kde jsou nejvíce potřeba dle uvážení Libereckého kraje, na který jsme právem hrdí nejen optikou posledních týdnů,“ řekl k projektu Liberecký kraj sobě, Lípa Musica Libereckému kraji! ředitel festivalu Martin Prokeš.

Festival Lípa Musica patří k největším akcím svého druhu nejen v Libereckém kraji. Začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Na programu loňského ročníku bylo 21 projektů a dva doprovodné na 15 místech Libereckého a Ústeckého kraje a sousedního Saska. Hvězdou letošního festivalu měl být světově proslulý soubor hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata, který měl 12. září vystoupit na zahajovacím koncertu. Koronavirus ale všechno změnil.

„Festival Lípa Musica jsme nuceni přepracovat úplně celý. Dramaturgie byla postavena tak, abychom představili ty nejlepší z nejlepších v rámci evropského měřítka a zároveň navštívili tradiční místa na německé straně. Hranice jsou zavřené a nikdo v současné chvíli nedokáže věštit z křišťálové koule, jak tomu bude na podzim,“ řekl Prokeš. Organizátoři proto podle něj připravují výjimečný ročník, kde se představí výhradně čeští špičkoví umělci. „Zároveň je tím rádi podpoříme, protože jejich ekonomická situace není lehká,“ dodal ředitel festivalu.

Reklama

Doporučované