Hlavní obsah

Lipenské přívozy zaznamenávají stoprocentní nárůsty počtu cestujících

Foto: Wikipedia.org

Lipno.

Reklama

Až stoprocentní denní nárůsty počtu cestujících evidují provozovatelé přívozů na lipenské přehradě. Zájem se v porovnání se začátkem června zvýšil hlavně v posledních dnech, což zřejmě ovlivnilo především teplejší počasí.

Článek

Na lipenské přehradě přívozy jezdí na několika trasách a linkách. „Počet pasažérů na přívozech se vrátil na stav před rokem. Největší nárůst je u cyklistů, a to i v pracovní dny. V průměru za den převezeme přibližně 100 vozidel a zhruba 250 osob. Z toho je převážná většina cyklistů,“ uvedl Petr Tahotný z městského úřadu Horní Planá, který přívoz Pionýr provozuje.

Další možnost překonání lipenské přehrady po hladině je mezi Frymburkem a Frýdavou. Také na této trati zaznamenali v posledních dnech zvýšený zájem. „Nejnáročnější je situace mezi 10:00 a 12:00. V čase okolo oběda je provoz mírnější, protože všichni sedí u stolu nebo jsou u vody. Velká frekvence pak opět nastává okolo odpoledních 15:00,“ uvedl provozovatel frymburského přívozu Antonín Labaj. Dodal, že plavidlo by správně mělo na trasu do Frýdavy vyrážet jednou za hodinu. Kvůli vysokému zájmu návštěvníků však jízdní řád neplatí. „Nyní ale jezdíme od rána do večera téměř bez zastavení tam a zpět,“ dodal.

Na sobotu navíc provozovatelé právě frymburského přívozu připravili atrakci hlavně pro děti. Ochotníci z Kulturního a okrašlovacího spolku Čkyně sehráli na hladině přehrady přímo na přívozu pásmo pohádek. Akci organizoval Turistický spolek Lipenska. „Tři lipenské přívozy jsou folklorem místního cestovního ruchu. Každý rok šetří motoristům tisíce kilometrů a stovky litrů pohonných hmot, čímž vlastně šetří i životní prostředí. Pro cyklisty, pěší a in-line bruslaře jsou naše přívozy neocenitelným pomocníkem při plánování výletů. Nyní se zdá, že přívozy se stávají i součástí kulturního života. Již loni jsme uvažovali, že spojíme tři přívozy a uděláme velký koncert na vodě. Na přívoze probíhají svatby a nyní se zde hrálo i divadlo,“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované