Hlavní obsah

Lockdown pro Anglii. Johnson v boji s koronavirem přitvrzuje

Foto: Profimedia.cz

Předseda britské vlády Boris Johnson.

Reklama

Druhá koronavirová vlna si v Británii možná vyžádá více mrtvých než ta předchozí, informuje web BBC News. Zhoršující se situace si vynutila další zákroky ze strany vlády, ta nově zavádí celoplošnou uzávěru na území Anglie.

Článek

Redakce BBC měla možnost nahlédnout do dokumentů, které předpovídají další vývoj šířící se nákazy covid-19 na území Velké Británie. Podle jednoho z modelů by země bez přijetí opatření mohla evidovat i více než 4000 úmrtí s koronavirem denně, většina scénářů se ovšem shoduje na maximálně polovině tohoto čísla.

Během soboty se odehrálo jednání britské vlády, na kterém se jednalo o reakci na vývoj nastalé situace. Na brífinku, jehož konání bylo několikrát posunuto, pak vystoupil ministerský předseda Boris Johnson v doprovodu Chrise Whittyho, hlavního lékaře pro Anglii, a Patricka Vallence, hlavního vládního poradce v oblasti vědy.

„Téměř v celé zemi dochází k výraznému nárůstu. Údaje ukazují, že šíření této nemoci v posledních několika týdnech stoupá. Nyní máme kolem 50 tisíc nových případů denně - a to číslo roste,“ oznámil na konferenci Whitty, který se chopil slova jako první. Jeho monolog doplnila prezentace s grafy.

„Přestože již byla zavedena některá opatření, tempo růstu stále zrychluje,“ pokračoval Vallence s varováním ohledně čísla R. Kapacita lůžek by podle něj bez dalších omezení mohla být naplněna již 20. listopadu.

Jako poslední se ujal slova premiér. Ten oznámil nová opatření, která je vláda kvůli již řečenému nebezpečí nucena zavést. Od příštího čtvrtka až do 2. prosince budou muset lidé v Anglii zůstat ve svých domovech, mezi výjimky patří pouze cesty do školy, práce, na nákupy nebo vycházky za účelem cvičení či rekreace na čerstvém vzduchu.

Podle nových opatření, která by v plném znění měla být zveřejněna v úterý, bude také domácnostem zakázáno scházet se v uzavřených prostorách. Výjimku v tomto případě tvoří například péče o děti či jiné formy vzájemné podpory. Další omezení se týká barů a restaurací, ty budou muset zůstat zavřené.

Narozdíl od prvního „lockdownu“ mohou školy a univerzity zůstat otevřené. Premiér dokonce apeloval na rodiče, aby své ratolesti do škol posílali. „Nemůžeme dovolit, aby tento virus poškodil budoucnost našich dětí ještě více. Vánoce budou tento rok jiné, možná velmi jiné, ale mám upřímnou naději a přesvědčení, že díky tvrdým opatřením umožníme rodinám po celé zemi, aby byly spolu,“ uvedl Johnson po oznámení nových opatření.

Johnson odolává tlaku zavést celostátní opatření v boji s koronavirem a jednotlivé části země se s šířící se nákazou vypořádávají po svém. V Anglii úřady dříve zavedly třístupňový systém opatření, Wales vyhlásil plošnou karanténu, Skotsko od pondělí zavádí nový systém omezení a v Severním Irsku jsou například již od poloviny října zavřené hospody, restaurace.

Za sobotní den Velká Británie zaznamenala 21 915 nově nakažených a 326 dalších úmrtí. Země je podle přehledu Univerzity Johnse Hopkinse devátým nejhůře zasaženým státem na světě. Celkem Spojené království eviduje více než milion pozitivních testů na koronavirus a téměř 50 tisíc úmrtí s koronavirem.

Reklama

Doporučované