Hlavní obsah

Londýn pod zámkem? Downing Street řeší, co s neposlušnými Brity

Foto: ČTK

Boris Johnson při čtvrteční tiskové konferenci.

Reklama

Stojí britská metropole kvůli koronavirové pandemii na prahu karantény? Podle světových médií se o „odstřižení“ Londýna jedná. A mohlo by k němu dojít v řádu několika dní. Jak by takové uzavření skoro devítimilionového města v britské režii vypadalo ? Podle vyjádření londýnského kabinetu to zase nebude tak horké.

Článek

Britové před pár dny dostali jasné doporučení od své vlády neshlukovat se a snížit kontakt se svým okolím a lidmi obecně na minimum, aby nedošlo k šíření nákazy COVID-19. Jednoduše nevycházet z domu, není-li to vysloveně nutné. Podle premiéra Borise Johnsona ale Londýňané této výzvy, zejména v určitých částech metropole, neuposlechli.

Teď se mluví o tvrdších opatřeních. Londýnský starosta Sadiq Khan už nechal uzavřít čtyřicet stanic metra. A Johnson uvedl, že pokud se Londýňané nezačnou sami řídit radami, které jim britská vláda dala, v Downing Street 10 jsou na stole „všechny možnosti“, jak jejich naplnění dosáhnout.

Foto: Profimedia.cz

Některé části Londýna se vyprázdnily. Na snímku je slavná Oxford Street.

V příštích několika dnech by tak například mohlo dojít k uzavření restaurací, hospod a dalších míst, kde hrozí větší koncentrace lidí. Média také informují o tom, že by londýnské supermarkety mohla v příštích dnech začít hlídat policie. „Chceme, aby se lidé vyhýbali shromažďování, během něhož dochází k přenosu té choroby. Pokud bude nutné udělat víc, abychom to zajistili, určitě tak učiníme,“ řekl podle britské ITV Johnson.

„V obchodech chybí základní potraviny“

V Londýně žije i Češka Kristina K. Bydlí ve východní části města v Canary Wharf a podle ní spousta lidí doporučení vlády neposlouchá. „Pokud si je člověk vědom té situace, rozdíl oproti dřívějšku je trochu znatelný. Ale lidí je venku i přesto až moc, všechno je totiž otevřené – restaurace, bary, lidé chodí do práce,“ řekla Seznam Zprávám s tím, že většina z nich ochranné prostředky jako roušky nebo respirátory nenosí.

„Šla jsem před chvílí nakoupit – roušku jsem měla já a další tři lidé. Problém je ale v tom, že se v posledních dnech ani nedalo pořádně nakoupit,“ popsala situaci. „Myslím, že pokud ta opatření vláda nezintenzivní, lidé doma nezůstanou,“ pokrčila rameny.

Problém je ovšem na některých místech s jídlem. „V obchodech chybí základní potraviny. Jsou tam prázdné regály, nikdy v životě jsem tohle neviděla. A je to horší a horší, zejména poté, co vláda doporučila se sociálně distancovat,“ podotkla Kristina. „Chybí toaletní papír, chybí mýdlo, pleny, ovoce, zelenina, rýže, těstoviny… Je to neuvěřitelné,“ řekla Češka Seznam Zprávám. Jediné místo, kde se dá podle ní nakoupit, jsou trhy nebo menší obchody podobné českým večerkám.

Testy jen pro ty v kritickém stavu

Britská vláda se teď pokouší dohnat čas. Zpočátku totiž na šířící se nákazu reagovala vlažně a nepodnikala proti ní žádné výrazné kroky. I s tím odůvodněním, že usiluje o to, aby Britové získali tzv. „kolektivní imunitu“. Velká Británie má teď přes 3 260 pozitivně testovaných na COVID-19 a 144 obětí. K testům se ale dostanou jen ti v kritickém stavu, skutečný počet nemocných je tak neznámý.

Na sociálních sítích se kupí zkušenosti Britů, kteří se všemi patřičnými symptomy přišli do nemocnice, ale test jim tam neudělali. Svůj vlastní zážitek popsala na Twitteru i Jennifer Cassidyová, která na Oxfordské univerzitě vyučuje diplomacii. „Strávila jsem den v nemocnici, dovezla mě tam se všemi symptomy COVID-19 sanitka. Rentgen odhalil rozsáhlou infekci v hrudníku. Protože ale nejsem v kritickém stavu, a to i přes velké problémy s dýcháním, odmítli mi udělat test. Miluji zaměstnance NHS, ale tahle vláda se musí dát dohromady a testovat!“ napsala Cassidyová.

Zdravotníci v důchodu, do boje!

Britské nemocnice v některých oblastech jsou podle množících se zpráv přetížené. A zdravotníky trápí i nedostatek ochranných pomůcek a zdravotnických přístrojů. Například ventilátorů, které jsou při léčbě pacientů ve vážném stavu klíčové.

Právě NHS, tedy britský státní zdravotnický systém, vyzval více než 65 tisíc bývalých lékařů nebo zdravotních sester, aby se vrátili z důchodu do služby. Podle BBC rozeslal NHS dopisy těm, kteří systém opustili v posledních třech letech. Vyzývá je, aby „pomohli v boji proti nejvážnější globální zdravotní hrozbě v dějinách“. Dočasně se do souboje s koronavirem mohou zapojit i medici v posledním ročníku studií.

Není to ani tak dávno, co Johnson zdůrazňoval, že vyučování na školách bude pokračovat – od příštího pondělí ale zůstanou brány většiny školních zařízení pro drtivou většinu žáků a studentů uzavřené. Napříč Británií bude také od pondělí omezena vlaková doprava. A to takovým způsobem, aby se „klíčoví pracovníci“ (zdravotníci, policisté a další) mohli stále dostat do práce.

Podle britského premiéra se Británii podaří zvrátit rostoucí křivku nakažených novým koronavirem do dvanácti týdnů. „Závisí to ale na rozhodném kroku společnosti,“ řekl Johnson podle BBC.

„Věřím tomu, že kombinace opatření, o něž žádáme veřejnost, lepšího testování a vědeckého pokroku nám umožní získat v příštích dvanácti týdnech výhodu a tu vlnu odvrátit,“ předpověděl premiér. Odmítl ale slíbit, že se tak skutečně do konce června stane.

Reklama

Doporučované