Hlavní obsah

Londýn se dohodl s Madridem. Gibraltar bude součástí Schengenu

Foto: Profimedia.cz

Gibraltar. Ilustrační foto.

Reklama

Před čtyřmi lety se 95,9 procenta obyvatelů Gibraltaru vyjádřilo pro setrvání v Evropské unii. S blížícím se termínem formálního rozvodu Spojeného království s EU domluvil Londýn s Madridem jednu dohodu i pro „The Rock“.

Článek

Nedávná obchodní dohoda o brexitu sice pro Británii a Evropskou unii znamená jistou úlevu, některé otázky ale zůstaly na jednacím stole nedořešené - včetně toho, co dělat s Gibraltarem, britským územím na jižním cípu Španělska, jehož suverenitu dlouhodobě Madrid zpochybňuje.

Španělsko a Evropská unie podle nové dohody budou sdílet dohled nad zbožím a osobami proudícími skrze toto britské území. Aby se zabránilo tvrdé hranici, stane se Gibraltar součástí schengenského prostoru Evropské unie, budou pro něj platit jistá unijní pravidla, přičemž ale nadále zůstane britským zámořským územím.

Území přezdívané The Rock v roce 2016 hlasovalo pro setrvání v Unii téměř jednohlasně. Na Gibraltar denně za prací proudí asi 15 000 Španělů. „Díky této dohodě odstraníme plot, pravidla Schengenu budou platit i pro Gibraltar. Umožní to zrušení kontrol mezi Gibraltarem a Španělskem,“ oznámila španělská ministryně zahraničí Arancha González Layaová jen pár hodin před odchodem Spojeného království z Evropské unie.

V praxi dohoda znamená, že Evropská unie pro usnadnění volného pohybu na hranice vyšle na čtyři roky pohraniční stráže agentury Frontex.

Obyvatelé Gibraltaru jsou britskými občany. Volí své vlastní zástupce do sněmovny, guvernéra jmenuje britský panovník. Jeho území, domov britské vojenské posádky a námořní základny, je samosprávné ve všech oblastech kromě obrany a zahraniční politiky.

González Layaová neřekla, jestli budou španělští pohraničníci nakonec vysláni na gibraltarské letiště či do námořního přístavu, který bude podle dohody de facto součástí vnější hranice EU. Gibraltarská dohoda by měla rovněž znamenat, že území musí splňovat pravidla spravedlivé hospodářské soutěže v oblastech, jako je finanční politika, životní prostředí a trh práce, uvedla ministryně.

V bezdokladové zóně se nachází dvaadvacet států, mezi nimi Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko. Spojené království do ní však nikdy nepatřilo. Jakmile se připojí i Gibraltar, občané EU přijíždějící ze Španělska nebo jiné schengenské země se pasovým kontrolám vyhnou, zatímco cestující ze Spojeného království budou muset projít pasovou kontrolou, jako je tomu nyní. Britský ministr zahraničí Dominic Raab označil čtvrteční dohodu za „politický rámec“, který bude základem samostatné smlouvy s EU týkající se Gibraltaru.

Dohoda se ale nezabývá citlivou otázkou suverenity. Španělsko dlouhodobě zpochybňuje britskou suverenitu nad Gibraltarem, který byl postoupen Británii v roce 1713 a který je nyní domovem asi 34 000 lidí. Pro Remain se v roce 2016 vyslovilo drtivých 96 procent voličů.

Nyní je v plánu přechodné šestiměsíční období, po kterém budou následovat nová jednání a formalizování smlouvy. Podle aktuálně platných přísných protipandemických pravidel existují pro britské občany cestující přes gibraltarské letiště omezení, uvádí britské ministerstvo zahraničí. Dominic Raab dodal, že se „všechny strany zavázaly zmírnit dopady konce přechodného brexitového období na Gibraltar, zejména zajistit plynulý pohyb na hranicích, což je jasně v nejlepším zájmu lidí žijících na obou stranách“. „Gibraltar stále podporujeme, jeho svrchovanost je zajištěná,“ dodal Raab.

Reklama

Související témata:

Doporučované