Hlavní obsah

Londýn se stal prvním městem světa s bezemisní zónou

Londýn přitvrdil proti starým autům.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Britská metropole zavedla poplatek za vjezd do centra.

Článek

Řidičům starších vozů se od včerejška prodraží jízda centrem Londýna. Britská metropole zavedla takzvanou zónu s ultra nízkými emisemi. Do dvou let chce snížit emise až o 45 procent. V roce 2021 se navíc tato zóna rozšíří na většinu britské metropole.

Za vjezd do centra Londýna se již od roku 2003 platí poplatek, který měl řidiče osobních automobilů přimět k tomu, aby se přesunuli do městské hromadné dopravy. Vybírá se od pondělí do pátku. Nový poplatek za vjezd do centra, který se bude vybírat i o víkendu, se dotkne majitelů starších vozů, kteří tak budou k dosavadnímu poplatku muset přidat dalších 12,5 libry (373 Kč) za den. Majitelé starších vozů v pracovní den tak zaplatí za vjezd do centra nově celkem 24 liber (716 Kč).

Nový poplatek se dotkne motorek, které nesplňují emisní normu EURO 3, benzinových aut, které nesplňují normu EURO 4 a dieselových vozů, které nesplňují normu EURO 6. Autobusy a nákladní vozy budou muset splňovat normu EURO 6 či vyšší a budou platit 100 liber (téměř 3 000 Kč) za den. Podle průzkumu londýnské radnice splňuje předepsané ekologické normy 60 procent vozů, které v březnu jezdily v nově zpoplatněné oblasti.

Výjimku budou mít z placení nového poplatku až do roku 2021 lidé trvale žijící v bezemisní zóně.

Poplatek se má odhadem týkat 40 tisíc aut denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované