Hlavní obsah

Luhačovice dokončily stavbu dopravního terminálu za 18 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Luhačovice na Zlínsku dokončily stavbu dopravního terminálu za více než 18 milionů korun. Kompletní přestavba autobusového nádraží byla největší letošní investicí města.

Článek

Podle radnice usnadní cestujícím přestupy mezi různými druhy dopravy a zajistí i větší bezpečnost. Z celkových nákladů na projekt pokryla sedm milionů korun evropská dotace.

„Kromě kompletní rekonstrukce nástupišť, povrchů silnice a souvisejících ploch byla u nádraží vybudována zcela nová okružní křižovatka, která nahradila původní křižovatku a točnu pro autobusy. V prostoru okružní křižovatky vznikla i nová parkovací místa pro stání do pěti minut, která jsou určena hlavně pro snadné vysedání dětí, které rodiče přivážejí ráno auty do nedaleké školy,“ uvedl místostarosta Jiří Šůstek. Další parkovací místa pro krátkodobé stání jsou i vedle budovy vlakového nádraží.

Na autobusovém nádraží je bezbariérová cesta pro pěší a nové přechody pro chodce či veřejné osvětlení. „Osvětlené jsou na rozdíl od původních zastávek nové prostorné prosklené přístřešky pro cestující. Nechybí v nich možnost prezentace města nebo dalších subjektů v tzv. citylightech. Moderní přístřešky jsou navíc realizovány jako tzv. zelené zastávky, protože jejich střechy jsou osázeny zelení,“ uvedl Šůstek. Na nádraží jsou nyní rovněž elektronická tabule s příjezdy a odjezdy spojů a také stojany pro kola.

Práce začaly v květnu. „Rozsah rekonstrukce a zároveň poměrně stísněné podmínky na staveništi si vyžádaly i úplnou uzavírku autobusového nádraží a okolí. Po dobu stavby autobusy zastavovaly u dočasných nástupišť, vytvořených za budovou sousedícího vlakového nádraží. Stavba byla rozdělena do tří etap v závislosti na tom, jak moc byl omezen průjezd kolem nádraží,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku Magdalena Blahová.

Reklama

Doporučované