Hlavní obsah

LVHM dává ruce pryč od Tiffany. Je v tom politika, tvrdí Francouzi

Foto: Unsplash - Rachael Henning

Tiffany se proti rozhodnutí LVHM bude bránit soudní cestou.

Reklama

Skupina LVMH již nechce kvůli komplikacím převzít výrobce šperků Tiffany. Do dohody vstoupily i vlády zemí. Francouzské ministerstvo zahraničí poslalo LVMH dopis, aby se s akvizicí počkalo kvůli možným clům ze strany USA.

Článek

Francouzský výrobce luxusních doplňků LVMH už nechce převzít amerického výrobce šperků Tiffany & Co. Tvrdí, že původní dohoda se komplikuje a že do hry vstupuje i politika. Americký podnik dnes v reakci uvedl, že na LVMH podává žalobu a firmu se bude snažit ke splnění závazků donutit soudní cestou. Firmy se loni na podzim dohodly, že LVMH za Tiffany zaplatí 16,2 miliardy dolarů (přes 365 miliard Kč), což by pro LVMH znamenalo dosud největší akvizici.

LVMH uvedla, že správní rada obdržela dopis od francouzského ministerstva zahraničí, které firmu požádalo, aby akvizici odložila na dobu po 6. lednu příštího roku. Zdůvodnilo to hrozbou zavedení dodatečných cel, která se na francouzské zboží chystá uvalit administrativa prezidenta Donalda Trumpa, informovala agentura Reuters.

Francouzský podnik navíc sdělil, že o odklad dokončení transakce ho požádala i společnost Tiffany. Ta ale v tiskové zprávě uvádí, že tak učinila kvůli průtahům na straně LVMH. Transakce měla být dokončena do 24. listopadu tohoto roku. „Za těchto okolností tedy skupina nebude schopna akvizici společnosti Tiffany provést,“ uvedl francouzský podnik.

Právní cesta

Americký podnik vzápětí vydal tiskovou zprávu, v níž uvádí, že podal žalobu na společnost LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton SE a spřízněné podniky. „Žaloba nejen vyjasňuje, že LVMH porušuje své povinnosti ve vztahu k zajištění souhlasu antimonopolních úřadů, ale také odmítá náznaky LVMH, že se může firma dokončení akvizice vyhnout tvrzením, že Tiffany porušila své smluvní závazky,“ píše se ve sdělení amerického podniku.

Značka Tiffany byla založena v roce 1837 v New Yorku a v odvětví patří mezi nejznámější. Proslavil ji také Truman Capote novelou Snídaně u Tiffanyho i stejnojmenný film s Audrey Hepburnovou. V posledních letech se ale firmě, která ve světě zaměstnává asi 14 000 lidí, příliš nedaří získat přízeň mladších zákazníků.

Reklama

Doporučované