Hlavní obsah

Luxusní značka šatila 40 amerických prezidentů. Teď zkrachovala

Foto: SZ Flickr

Nezáleží na tom, jestli prezidentské volby vyhraje Donald Trump nebo Joe Biden, oblek od 202 let staré firmy Brooks Brothers totiž možná neoblékne ani jeden.

Reklama

Americká oděvní značka Brooks Brothers oblékala Kennedyho, Obamu i DiCapria. Jeden z nejstarších módních domů na světě však dostal tvrdou ránu od koronavirové krize a nyní musel vyhlásit bankrot.

Článek

Společnost Brooks Brothers, která je slavná nejen v Americe, ale i ve světě, se dlouhodobě potýkala s finančními problémy. Poslední hřebík do rakve jejího podnikání zasadil koronavirus.

Módní značka musela vyhlásit bankrot a teď hledá kupce. Konkurz by jí mohl usnadnit získání dalších finančních prostředků, díky kterým by mohla pokračovat ve svém 202letém podnikání a nadále oblékat státníky, byznysmeny a filmové hvězdy.

„Covid-19 se stal nesmírně rušivým a vybral si daň na našem podnikání,“ uvedl pro CNN mluvčí společnosti.

Na postupný pád společnosti mělo vliv několik faktorů. Lidé se v prvé řadě začali přiklánět spíše k pohodlnějšímu pracovnímu oblečení. Nyní jejich zájem o střižené obleky a pouzdrové šaty klesl ještě více, neboť se během pandemie výrazně změnila pracovní kultura.

„Skutečnost je taková, že trendy v pracovních oděvech se už nějakou dobu posouvají. Když udeřila pandemie covid-19 a lidé byli nuceni pracovat z domova, došlo k absolutnímu zastavení nákupu formálních pracovních oděvů,“ vysvětlila pro CNN stylistka a bývalá zaměstnankyně Brooks Brothers Jessica Cadmusová.

Brooks Brothers musel během pandemie zavřít většinu ze svých 500 obchodů po celém světě a přišel tak o další zdroje příjmů.

„Současná pandemie jen urychlila výzvy, kterým průmysl a naše podnikání již nějakou dobu čelí,“ řekla mluvčí Brooks Brothers.

Lidé však tíhli k uvolněnějšímu pracovnímu vzhledu ještě před pandemií. Například investiční společnost Goldman Sachs loni oznámila, že její zaměstnanci by se mohli začít oblékat ležérněji. Firma z Wall Street doposud upřednostňovala obleky a košile s límečkem.

Krize se dotkne i dalších společností z oděvního průmyslu. Ascena Retail Group, která se zaměřuje na dámské oblečení, plánuje zavřít 1200 svých obchodů. Podobný krok dříve učinila i oděvní společnost Inditex, pod kterou spadá i řetězec Zara.

Luxusní módní značku oblékalo 40 ze 45 amerických prezidentů. Její obleky nosil například Franklin D. Roosevelt, J. F. Kennedy, Richard Nixon, George Bush, Bill Clinton nebo Barack Obama. Saka a kalhoty na míru od Brooks Brothers se také staly neoficiální uniformou finančníků z Wall Street a členů americké vlády.

Oblečení od této firmy se objevilo také v několika filmech. Brooks Brothers šila kostýmy do nejnovější adaptace Velkého Gatsbyho z roku 2013. V roli Jaye Gatsbyho nosil značku herec Leonardo DiCaprio nebo George Clooney ve snímku Lítám v tom.

Historie společnosti Brooks Brothers sahá až do roku 1818, kdy Henry Sands Brooks otevřel svůj první obchod s oděvy na Manhattanu. Firma postupně expandovala do zbytku světa. Její obleky jsou známé svou kvalitou a konzervativním vzhledem. Proslavili je nejen státníci a finančníci, ale také herci a kostyméři zlatého věku Hollywoodu.

Reklama

Doporučované