Hlavní obsah

Lyžaři mohou na sjezdovku ještě před Vánoci. Vláda otevře střediska

Foto: Pexels.com

Lyžařská střediska se mohou otevřít už 18. prosince. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Lyžařské areály v Česku otevřou o týden dříve, než se původně čekalo. Na sjezdovku se lyžaři dostanou už v pátek 18. prosince. Novinářům to v pátek řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jako důvod ministr zdravotnictví uvedl možnost lidí odjet na hory ještě s předstihem před vánočními svátky. O tom, jaká opatření budou nutná v areálech dodržovat, rozhodne v pondělí vláda.

Původně premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o otevření lyžařských areálů k 24. prosinci jako v sousedním Rakousku. S termínem nesouhlasili provozovatelé těchto středisek, označovali ho za neopodstatněný a mluvili o tom, že jim způsobí statisícové až milionové ztráty. V pátek Babiš uvedl, že to bude dříve.

Zimní sezona má podle lyžařských středisek dva vrcholy – jeden přes Vánoce, druhý během jarních prázdnin. Kvůli pandemii však hrozilo, že si provozovatelé vleků budou muset jeden ze svých plánů vyškrtnout. V minulém týdnu se však k zákazu provozu lyžařských středisek vyjádřila Asociace horských středisek (AHS). Ta tvrdila, že k němu není důvod.

Postavila se tak proti italskému návrhu na dočasný zákaz lyžování v celé EU. Stejný názor na otevřená lyžařská střediska má i Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a Česká unie cestovního ruchu. Ty v otevřeném dopise premiéru Andreji Babišovi uvedly hned několik argumentů, proč italský návrh odmítnout.

Italský premiér Giuseppe Conte prosazuje, aby se lyžování kvůli pandemii po celé Evropské unii zakázalo alespoň do 10. ledna. Návrh odmítlo už Rakousko, naopak podporu mu vyslovil francouzský prezident Emmanuel Macron či bavorský premiér Markus Söder.

Lyžařské areály v Česku zaměstnávají přes 45 tisíc lidí a spolu s návaznými službami přináší zimní sezona na českých horách veřejným financím přes 12 miliard korun, tvrdí zástupci organizací.

„Přes nejistou sezonu areály investují již nyní nemalé prostředky do zasněžování a dalších příprav na zimní sezonu. Pro řadu z nich, a nejen těch menších, však může být odkládání začátku zimní sezony devastující. Aktivně proto komunikujeme s vládou a dalšími orgány o podmínkách provozu lyžařských středisek v nadcházející sezoně,“ zdůrazňuje Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované