Hlavní obsah

Má Česko přijímat uprchlíky? Duel Realisty Robejška a Ženíška z TOP 09 o naší roli v EU

Máme zůstat v Evropě a přijímat „diktát” Unie? V Duelu diskutují Marek Ženíšek z TOP 09 a Petr Robejšek za Realisty.

 

Reklama

Máme v Evropské unii dostatečně silný hlas? Přijmeme euro a migrační kvóty, nebo to je přílišný diktát Evropské unie? Téma pro dnešní Duel Seznam Zpráv. Debatovat budou - Marek Ženíšek z TOP 09 a Petr Robejšek za Realisty.

Článek

Česko migrační kvóty dlouhodobě odmítá jako nefunkční. Shoduje se na tom s ostatními státy Visegrádské skupiny - tedy Polskem, Maďarskem a Slovenskem. Země už varovaly, že zavedení takového permanentního mechanismu - tedy přerozdělování uprchlíků - by mohlo migrační krizi jen prohloubit.

Podle V4 může Evropě pomoci jen důsledná ochrana vnějších hranic, dodržování schengenských pravidel a pokračování dohod se středoafrickými zeměmi.

Česko mezi „kverulanty”?

Země V4 už vedou s komisí kvůli kvótám dlouhodobý spor. Evropský soudní dvůr 6. září ale zamítl žalobu, kterou Slovensko a Maďarsko tento unijní systém napadly. Týž den Evropská komise pohrozila žalobou Česku, Maďarsku a Polsku, pokud svůj odmítavý postoj k přerozdělování žadatelů o azyl brzy nezmění.

Zmíněný dvouletý přerozdělovací program, který skončil 26. září, byl zjevně neúspěšný. Podle něj mělo být po Evropské unii rozmístěno z Řecka a Itálie podle stanovených kvót 160 tisíc běženců. Přerozděleno jich ovšem bylo jen 30 tisíc a své kvóty splnilo jen pět států.

Reklama

Doporučované